46

Масово ни лъжат с фалшиви стоки: Как да различим оригинала от ментето

Най-често продаваните фалшиви продукти са дрехи и аксесоари, обувки, електронни устройства, хигиенни и козметични продукти, посочи пред БНР основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова. Тя добави, че за Европа най-високият дял се пада на Гърция – 62%, а за България процентът е 39.

Притеснително е, че половината от младежите на възраст от 15 до 24 години поне веднъж са закупили онлайн фалшив продукт умишлено или случайно, отбеляза Руменова, като се позова на данните от проучване на Европейската комисия.

Но как да разпознаем фалшивата стока?

"Понякога трудно, но трябва да се направят две важни проверки. Едната е на лицето, което ни предлага сделката - дали е реален търговец и какви са отзивите на потребителите за него. След това е добре да се насочим към самия продукт. Често фалшификатите приличат по име на оригиналните брандове, но има добавена буква или промяна. По някакъв начин се наподобяват и запазените знаци на бранда, но има малки отлики, които би трябвало да ни подскажат, че не сме попаднали на оригинала. Най-често ориентир е цената.  Но търговците може да ползват способа намаление. Ако е 80 или 90%, то е много съмнително, че някой бранд ще намали толкова много цената на продуктите си", обясни експертът.

Фалшификаторите нарочно правят отлики с визията и бранда на оригиналния продукт, за да не попаднат под ударите на закона. Това обаче не пречи на контролните органи да ги разпознават, санкционират и изземват.

От началото на годината има над 180 хиляди артикула с регистрирани търговски марки, които са задържани. Има начин тези стоки да бъдат спирани, но ние трябва да бъдем бдителни, особено в интернет, където контролът е значително по-труден, а офертите достигат по-лесно до потребителите – буквално на техните лични устройства.“, коментира Габриела Руменова.

Освен, че нанасят имиджови и икономически щети на оригиналните брандове, самите стоки обикновено са с по-ниско качество. Някои могат да се окажат опасни, обясни още тя и предупреди: „Това важи за козметиката. Но за електроуредите също – хората не си дават сметка, но недобре изчислени и направени електроуреди може да предизвикат къси съединения, пожари и други сериозни последици.“  

„Имали сме сигнали, свързани със закупуване на фалшиви продукти. Единият от тях за бельо, световен бранд беше имитиран. Дамата не беше успяла да се ориентира, че закупува фалшиви стоки, защото от изпратените до нас екранни снимки се вижда, че цената е била представена с намаление и посочената редовна цена беше много близка до тази на оригиналните продукти. Беше рекламирано значително намаление, което я беше привлякло“, разказва Руменова:

Тя цитира и друг случай, в който господин е закупил парфюм на своята съпруга с идеята да я изненада, а се оказало, че е фалшив. Дори бил в разфасовка, каквато не се предлага от оригиналния производител. Със съдействието на „Ние, потребителите“ търговецът е приел обратно стоката и е върнал парите на хората:  

Ако попаднем на фалшиви продукти, първото нещо, което трябва да направим, е да се опитаме да ги върнем на търговеца и в никакъв случай да не ги ползваме, защото може да се окажат опасни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Трябва

Трябва

14.05.2023 | 17:09

Да си експерт за да различиш оригинала,след като няма институции с които да се занимават с това,купувайте с внимание и не винаги цената е качество особено при нас

Отговори
4 0
Марти

Марти

14.05.2023 | 16:42

Защо са всички знайни и незнайни контролни органи, които издържаме с нашите пари, щом ние трябва да внимаваме да не ни пробутат менте стока? И защо клиентите трябва да мислят за евентуални загуби на оригиналните марки. Техните печалби са толкова големи, че спокойно могат да се грижат за интересите си

Отговори
10 0
Чакатило Грънч

Чакатило Грънч

14.05.2023 | 15:50

Всичко е ориджинал бе, произведено в БГ, нашия Църен гуро каза, че никога не сме живели по-богато и по-добре от сега!

Отговори
7 1
Бъркаш

Бъркаш

14.05.2023 | 15:37

с ръка в маратонката и опипваш зашиването на езика и към саята. Оригиналните нямат ръб и езикът най често е част от саята. Всичко останало е менталяк.

Отговори
8 0
Хм…

Хм…

14.05.2023 | 15:20

Често и марковите стоки в България са с по-ниско качество. Дрехи, обувки, препарати, вносни храни. Забелязва се при сравнение.

Отговори
9 1
Илиян Свиленов

Илиян Свиленов

14.05.2023 | 14:58

Купувам си от фирмени магазини. Надявам се поне там да не са ментета. Не пазарувам от битака, а за домашни дрехи си взимам от разните там кикита и т.н. За техниката - само от разните големи вериги.

Отговори
4 1
Гери Йорданова

Гери Йорданова

14.05.2023 | 14:15

А какво ви е мнеието за ИВЕТ ? И те ли са от фалшивите дрехи ? Ако някой може да ми отговори , моля , направете го ! Ще ви бъда благодрна !

Отговори
4 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”