4232

Масови проверки на месото и яйцата: Как да избегнем опасните продукти за Великден?

Полиция и ветеринарни власти в акция срещу нарушителите в цялата страна

Инспекторите проверяват магазини за хранителни стоки, големите вериги и пазарите за незаконна продажба на яйца и агнешко преди празниците.

Може ли храната на трапезата ни да се окаже опасна?

Оказва се, че е възможно - ако агнешкото е с неясен произход или изрекъл срок на годност. Също и ако не е минало ветеринарен и санитарен контрол. Заради случаите на птичи грип трябва да бъдем внимателни и откъде купуваме яйца - най-важното е да имат печат, че са от регистриран обект.

Полиция и ветеринари от сутринта проверяват магазините за месо и яйца и в Сливен. По думите на д-р Юлия Арнаудова от Областната дирекция по безопасност на храните агнешкото се познава по маркировката.

"Синият печат е за страна на произход България, червеният печат е за страна на произход, различен от България", обясни тя.

Месо без посочен произход се конфискува. Заради птичия грип яйцата също могат да бъдат опасни.

„Гражданите да внимават. Да купуват само маркирани яйца, които са с посочен производител“, добави инспекторът на ОДМВР - Сливен Веселин Василев.

Бърза проверка на сливенския пазар показва, че яйца без печат се продават на дребно и на едро.

А след нашата проверка дойде екип на полицията, който констатира нарушенията. Ветеринари напомнят, че и малките производители могат да продават яйца, ако са регистрирали стопанството си.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?