Мая Манолова: КЗК и НАП да започнат проверки

Сигнал до Комисията за защита на конкуренцията внася спешно обмудсмана на републиката Мая Манолова във връзка с кризата с розобера и производството на розово масло. Според нея има основания да се подозира наличието на картелно споразумение между фирмите, които изкупуват розовия цвят, а това убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла.

Днес Мая Манолова се среща с розопроизводители  от Подбалкана. Тя дойде в градините между Сопот и Карлово и разговаря с десетки розопроизводители по покана на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури с председател Зара Клисурова. Да подкрепят розопроизводителите от региона се присъединиха кметът на Сопот Деян Дойнов и заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски.

Днес, както и миналия ден стотици стопани, които отглеждат по един или няколко декара маслодайни рози, не могат да продадат розовия цвят или пък го предават на много ниски цени, които често са на ръба на себестойността от 2 лева, а в Стрелча например  и много под нея – 1.40 -1.50 лв за килогрм розов цвят. Ще бъде изгубена хиляди тонове суровина.

Манолова ще поиска НАП да провери прекупвачите на розов цвят и цената на която те го продават на дестилериите, за да се установи има ли нарушения в отношенията по веригата.

Тя посъветва земеделските стопани, които отглеждат рози  час по-скоро  да се регистрират като земеделски производители, за да могат да разчитат на подкрепата на държавата в ситуация на свърхпроизводство, както е тази година, или при други кризи в бъдеще. Ще настоявам пред Министерството на земеделието  общинските служби по земеделие на място да започнат регистрация на тези стопани,  заяви Манолова.

Проблемът с изкупуването на розовия цвят възникна още в началото на каманията по неговото прибиране. Заради свръхпроизводство на розово масло през миналата година, което остана непродадено,  около 50 на сто дестилериите не работят, а останалите не успяват да изкупят и преработят  произведената суровина, която е изключително нетрайна. Потърпевши от ситуацията са нерегистрираните  собственици на розови градини,  сумарно само в Карловско техните насаждения са  около 60 на сто от всички площи.

Ако вие сте регистрирани като земеделски производители няма как държавата да не застане зад гърба ви и да не ви подкрепи в този труден момент,   още повече, че става дума за бранш който е лицето на България. Ако България не подкрепи розопроизводителите, не знам кого ще подкрепи, това което се случва е въпиюща несправедливост, каза още омбудсманът.

Вече е крайно време да има правила. Добре е в кратки срокове да се приеме Закон за розата. А във всички случаи държавата може да се намеси във вноса на продукти, които компрометират българското розово масло, смята Манолова.

И вчера, както и миналия ден ситуациата в Розовата долина по отношение на изкупване на розовия цвят остава критична. Дестилериите изкупуват суровина само от регистрираните земеделски произодители, с  които им

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?