4232

Мъжкото ледено хоро ядоса Църквата

Ритуалът от Калофер плъзна в цялата страна

Мъжкото хоро в Калофер надскочи пределите на балканския град и се разпространява като лавина в цялата страна, показа проверка на "Марица"

Цопането в ледените води с песни и танци е напът да засенчи дори ритуала с ваденето на Богоявленския кръст.  

Подобни атракции тази събота ще има в градове като Пазарджик, Смолян, Панагюрище, Казанлък, Кърджали, Троян и дори в Монтана. Църквата обаче не гледа с добро око на новата мода. 

"Няма нищо канонично в т.нар. мъжки или ледени хора", категоричен е отец Емил Паралингов от пловдивския храм „Света Параскева“. "В Калофер влизането в Тунджа на Богоявление е някаква местна традиция, смес на християнство и езичество. Вероятно е битувала отпреди години и нека да си остане там", добавя свещеникът.

По думите му​, Богоявление няма нищо общо с традицията за танцуване в реката. Да не говорим, че задължителна част от подготовката за влизане във водата е пиенето на алкохол - за „загряване“. А това няма нищо общо с хващането на кръста - според призива на Църквата хората, които се подготвят да хванат кръста на Богоявление, трябва да се готвят в деня преди това с молитва и строг пост.

"А що се отнася до репликите на хорото и по други места, това ми напомня случая с известния Джулай Морнинг, който  на 1 юли се отбелязва едва ли не във всяко селище от морето до Гоце Делчев и Видин", казва пловдивският свещеник.  

 

Отец Емил Паралингов, свещеник в храм "Света Параскева:

Хващането на разпятието е знак от Бога

Интервю на Хенриета Георгиева

Отец Емил Паралингов е един от най-уважаваните пловдивски свещеници. Завършил е Богословския факултет в Софийския университет. От 16 години е свещеник. Служи в храм „Света Параскева”, за чието възстановяване има основна заслуга. 

- Отче, как ще протече Богоявленският ритуал в Пловдив?

- Богоявленският празничен цикъл ще протече по традиция с Богоявленска празнична литургия, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ от 9 часа. След това в 12 часа, като бъдат осветени воинските знамена в двора на храма, ще започне литийното шествие към мястото на Великия Богоявленски водосвет на река Марица срещу Водната палата. След като го отслужи, митрополит Николай ще хвърли кръста в студените води на реката, а смели момчета и момичета ще скочат да го хванат.   

- Каква е символиката на вълнуващия ритуал с хвърлянето на кръста на Богоявление? 

- Неслучайно Богоявление е от най-големите православни празници. Именно в деня на Кръщението Господне ни е посочено, че Христос е бог и че той е този, който трябва да слушаме, както ни казва Бог Отец. 

А що се касае до освещаването на водите - с него се осъществява велико чудо. Можем да кажем, че по този начин се освещава и цялата природа. Освещаването на кръста във водите на Богоявление е освещаване на цялото Божие творение - всяка година, отново и отново.

Ако правилно се осмисли, традицията с хвърлянето на кръста ще е от духовна полза за оня, който го хване. Кръстът Христов не е нещо обикновено, което да хванеш и да оставиш след това. Този кръст е знак, който да хванеш и да тръгнеш след него. Да го понесеш, за да преминеш през всички житейски изпитания.

- Т.е. хващането на кръста на Богоявление не само вещае късмет, но е и знак за по-сериозна мисия? 

- Този, който хване кръста, трябва да остане с него, символично казано. Впрочем всеки човек, дошъл в църквата, обърнал се към вярата, е хванал кръста в момент от живота си, независимо дали е станало на Богоявление. А всеки, хванал кръста на този празник, трябва сам да реши какво ще направи след дадения му от Бога знак.

- Каква е връзката между Богоявление и следващия го Ивановден? 

- Според  църковния типик на 6 януари отбелязваме Кръщението Господне, а на 7-и почитаме този, който сложи своята десница върху Христовата глава ​- свети Йоан Кръстител. Това са значими празници, които дават възможност да обърнем внимание не толкова на материалното, колкото на духовното.

- Има ли промяна в нагласите ни, обръщаме ли се повече към духовното? 

- Забелязвам промяна, откакто ни споходи ковид пандемията. Тя накара хората да се замислят сериозно за преходността на всичко материално, което ни заобикаля, и да търси непоклатимите устои на вярата в Бога. 

Изпитанията карат хората да се върнат към вярата. Както казват светите отци на Църквата, изпитанията са Божията терапевтика.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
Ххх

Ххх

16.01.2024 | 05:53

Пияндетата трябва да имат оправдание и измислили празник

Отговори
7 2
Божееее, прибери си верисиите !!!!!11

Божееее, прибери си верисиите !!!!!11

12.01.2024 | 14:34

А нещо за Емили тротинетката да се изкажеш ? За гейовете и траверсите ? за наркоманите? Що си тръгнал да хулиш истинските мъже !!!!!

Отговори
6 5
А за ГЕ...Й ПАРАДА

А за ГЕ...Й ПАРАДА

09.01.2024 | 19:14

Си траят тези. Нито дума но за това веднага . По добре да видят в МАНАСТИРИТЕ КАКВИ ГЕ..Й ОРГИЙ СЕ ПРАВЯТ ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТ ТЕЗИ ОТПАДАЦИ.

Отговори
9 2
Евро-гей-атлантик

Евро-гей-атлантик

08.01.2024 | 07:05

Оставете тези глупотевини с това това "ледено" хоро, ами кажете кога ще се състои голото евро-гей-хоро на пъпа на София, за да си запиша участието ?

Отговори
12 12
Има или Няма

Има или Няма

07.01.2024 | 17:55

Има или няма нищо канонично е проблем на Църквата! А тя не е Всичко на Света! Хората са Живели Още преди Нея! Така че, запартъка да си Мълчи!

Отговори
10 11
ДГД дедо попе

ДГД дедо попе

08.01.2024 | 02:11

ЕПМ , расоносец! В Църквата са най - големите извратеняци, носители на смъртните грехове и нарушаващите божиите заповеди.Иисус е кръстен в река Йордан, така че това са оригиналните традиции.А това , че клириците сте грешни нечистоплътни и и сакън , да не измиете греховете си.Вие сте излишни, за общуваме с Бога.

Отговори
19 4
ГАНЬО

ГАНЬО

07.01.2024 | 11:36

БОЛГАР БОЛГАР ПИЯН И ЗАЛЯН СЕ ЦАМБУРКАШ В ГЬОЛА ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРЩИНАТА

Отговори
15 18
Защо

Защо

07.01.2024 | 10:05

Църквата не се ядосва на това че ще ни напълнят държавата с емигранти и трябва да ги хрантутим за наша сметка?

Отговори
25 4
Рулигофрен

Рулигофрен

06.01.2024 | 14:14

Молитва и пост не загряват така хубаво,както би те загряло половинка червено вино или една чашка коняк.Отец Нафърфорий може да си гледа попската работа.

Отговори
26 7
Похвално

Похвално

06.01.2024 | 10:29

Похвална е позицията на БПЦ,но е доста закъсняла! Но нищо-има време! Време е тази институция да се реформира! Да се оттърси от ченгетата и гейовете в нея! И ако иска наистина да е духовния водач на народа-да започне да живее и проповядва Словото Божие,да е за пример! Защото Обществото ни е нападнато от какви ли не гадости и гнусотии противни на Божиите наредби и повеления! Време е БПЦ не само епизодично на някой празник д апуска по някой изявление ,но всеки ден ,всеки час да води борба за семейството,за морала! И борба против мерзостта,врачки,есктрасенси и прочие сатанисти!

Отговори
39 1
Ай, стига бе!

Ай, стига бе!

05.01.2024 | 16:09

За първи път чух, че църквата ни била християнска, а аз си мислех, че е народна

Отговори
19 11

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?