4020

"Лукойл": Губещи ще са всички потребители

Обсъжданото в Народното събрание решение за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите "Лукойл Нефтохим Бургас" и създава рискове на пазара на горива в страната. Това се казва в позиция на „Лукойл“ в отговор на решението на депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна.

"Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 г. отчете обективните логистични ограничения на пристанищата в страната да приемат нефт от други държави и взе под внимание, че рязката забрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и икономиката на България.

Чрез дадената отсрочка от забраната за внос на руски нефт, „Лукойл Нефтохим Бургас“ предлага най-евтините горива в Европейския съюз, като отчислява крупни данъци в бюджета на Република България.

В същото време компанията разработи план за своевременно поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол. Предложенията ни бяха представени в поставения от Министерството на енергетиката срок, и съгласувани с всички правителства, които са били начело на държавата през този период.

Планът гарантира замяна на суровия петрол преди изтичане на дерогацията, предоставена от ЕК; гарантира достъп до качествени горива на приемлива цена за българските граждани, бизнес и бюджетни организации след смяна на суровината; гарантира сигурност на работните места и доходите на работещите в рафинерията и ги защитава от техногенни инциденти с екологични и други последствия. Планът напълно отговаря на приложимото българско и европейско законодателство.

Разтревожени сме от действията на онези депутати, които саботират неговата реализация, опитвайки се да отменят решения на Европейския съюз. Обръщаме внимание, че предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален за изпълнение. В такива условия не можем да гарантираме в пълна степен нормалната работа на предприятието, каквато непрекъснато сме осигурявали през последните 25 години. При тези обстоятелства, всички потребители на горива ще се окажат губещи", се казва в позицията.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Ково

Ково

22.09.2023 | 07:54

Ще са губещи, ама друг път. Ако държавата иска може да намали горивата и знае точната методика, но ако има висши държавни служители на хранилка в там, естествено се разбира какъв, ще е резултата.

Отговори
2 0
Убаво

Убаво

21.09.2023 | 22:47

Хубаво че беше Лукойл толкова години та имахме евтини горива, а, чакай бе, винаги си бяха на европейски цени, и данъци 0лв., а бе хубаво че бяха те...

Отговори
10 4
Дали

Дали

21.09.2023 | 21:01

То с Лукой винаги си губещ, така поне имаме шанс

Отговори
29 14
Мич бюкянън

Мич бюкянън

21.09.2023 | 21:55

Колкото имаше и шанс , ако си ваксиниран. Пудел , скоро ще му ядеш главата с макарите.

Отговори
13 10
затова ли си нацвъка плюсчетата

затова ли си нацвъка плюсчетата

21.09.2023 | 21:57

смотаняк?

Отговори
1 11

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?