Лука Бельов: Лебанов е платил на „батко" 2 млн. лв.

Преди ден кметът на Велинград обвини адвоката, че е източил 80 000 от общината

Кметът на Велинград Иван Лебанов е платил близо 2 милиона лева на фирмата на брат си Георги „Леброс инженеринг" по два договора за строителни дейности на територията на общината. Това оповести пред „Пазарджишка Марица" адвокатът на общинския съвет в курорта Лука Бельов. Преди ден Лебанов обвини юриста, че е източил от бюджета над 80 хиляди лева под формата на адвокатски хонорар по различни дела. Всички дела, по които съм се явявал от името на общинския съвет, са били образувани от Иван Лебанов, обясни Лука Бельов пред репортер.

От началото на тази година до август кметът Лебанов е оспорил пред съда над 250 от общо 312 решения на общинския съвет. В 90 процента от случаите губи делата. Затова общинската съветничка Екатерина Каферинова няма право да говори, че решенията са незаконни, защото по този начин обвинява съда в некомпетентност. Каква друга възможност има ОбС да защити своите решения, ако не с адвокат, коментира Бельов. Парадоксът в случая е, че въпреки големия брой дела, които са образувани от Лебанов, общинският съвет се обслужва от един адвокат - от мен. В същото време общинската администрация има на щат двама юрисконсулти, които всеки месец получават заплати и отделно от това хонорари за всяко явяване на дело. Лебанов е сключил договор с адвокатско дружество „Груйкин и сие" със седалище на улица „Алабин" в столицата, откъдето пък за всяко дело преупълномощават други адвокати, които също получават хонорари. Добавете към тях и Георги Милчев, който също обслужва общината, и като имате предвид, че всеки юрист освен твърдата сума, договорена в договора, получава и хонорар, и ще разберете за какви разходи става дума.

Да направим елементарна сметка. От началото на годината досега са заведени по жалби на Лебанов над 300 дела. Приемаме минималното адвокатско възнаграждение за две инстанции, което е 500 лева. Резултатът е 150 хиляди лева само за адвокатите на кмета. Странно как на същия са му трън в очите цитираните 80 хиляди лева, които - искам да подчертая, не са платени, защото за всеки свой хонорар аз съм принуден да водя отделни съдебни дела и да плащам държавни такси, само защото Лебанов отказва да ми ги плати. Неговата цел е да лиши от възможност общинския съвет да се защитава, а в това време същият човек е изхарчил 150 хиляди лева за своите адвокати. Нека той и Каферинова да обяснят на хората във Велинград откъде взеха тези пари, при условие че (както те казват) няма за детските градини, призова адвокат Бельов.

Ще ви кажа и друг интересен факт. Наскоро попаднахме на договор между общинския съвет и същото това адвокатско дружество „Груйкин и сие", сключен от бившия председател Борис Голомехов. По него е договорено дружеството да обслужва ОбС. Този договор все още не е прекратен и плащанията по него продължават, като всеки месец се превеждат минимум по 600 лева, въпреки че от дружеството не се явяват по делата на общинския съвет, а против него, от името на кмета, което е явен конфликт на интереси и в разрез със закона за адвокатурата. Така че нека хората във Велинград сами да преценят кой трябва да бъде даден на прокурор за неправомерно изразходване на общински средства, коментира адвокат Лука Бельов. Вместо кмет и общински съвет да работят заедно за общото благо, Лебанов чисто по комунистически се опитва да размива общественото внимание и да го насочва към хората, които се занимават с юридическото обслужване на общината. Според мен атаката е насочена против общинския съвет, защото за пръв път Лебанов работи със съветници, които ревизират и наблюдават неговата работа. Сезирани са Държавна финансова инспекция, Агенцията за обществени поръчки, както и компетентните органи, за неоснователно и нерегламентирано изразходване на средства от бюджета. Неслучайно ОбС взе решение да ограничи правомощията на Лебанов да прехвърля средства по отделните пера.

Политиката на Лебанов е да унищожи добре работещите общински дружества за сметка на външни. Въпреки решението на Комисия за защита на конкуренцията, която отмени договора с „Еко Титан" за сметопочистването, кметът подписа нов. Освен това сключи и договор за над 800 хиляди лева със същата фирма за допълнителни дейности. Този контракт не е известен на велинградската общественост. Така по двата договора той ще плати на „Еко Титан" над 2,5 милиона лева годишно, което е 3 пъти повече от средствата, които общинската „Стройком" получаваше за същите дейности, обясни адвокат Бельов. Има данни в общински съвет за разследване срещу кмета Лебанов относно нереализирани проекти за подпорни стени, по които той е разрешил плащания. Освен това общинският съвет констатира безспорен конфликт на интереси по два договора с фирмата на брат му „Леброс Инженеринг". Единият от тях е за над 300 хиляди лева и по него Лебанов е извършил плащанията. Другият е за „В и К" мрежата във велинградски села, подписан е от Дулев, а Лебанов продължава да разписва плащанията на стойност 1,5 милиона лева. По него включително и в момента се извършват плащания. Така че нека хората във Велинград сами преценят кой спекулира с терминология като източване на общинския бюджет, коментира Лука Бельов.

В гласувания общински бюджет за 2009 година Лебанов си гласува представителни за над 50 хиляди лева. А за един колективен орган при 29 общински съветници размерът е само 13 хиляди лева. На разположение на кметска администрация има над 7 автомобила, а за общински съвет нито един. ОбС си гласува средства за възнаграждения на общински съветници едва преди 3 месеца. Докато за служителите в общинска администрация кметът еднолично разпределя допълнително материално стимулиране, съкращавайки полагуеми се средства за възнаграждения на служители например в „Спортни имоти и пазари". Кметът не само че не ми изплаща хонорарите, а ме принуждава да ги търся по съдебен ред. В същото време обжалва всяко мое действие и е внесъл пред Окръжния съд гаранционен депозит от 31 хиляди лева. Велинградската общественост трябва да е наясно, че адвокатите не са виновни на никого. Те си вършат работата и защитават страните, които са ги наели, заключи Бельов.

АБСУРДИ

Според адвокат Бельов парадоксален е и фактът, че Иван Лебанов е обжалвал пред съда дори решения на общинския съвет, приети по негови предложения. Това означава, че кметът не иска никой да му пречи в източването на общинската хазна, коментира юристът.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?