4232

Луд юни месец ни очаква! Връхлитат ни страшни аномалии, вижте сами...

Първа десетдневка на юни ще започне с валежи

Тази година очакванията на световните метеорологични централи за дългосрочни прогнози за района на България са за средни максимални температури с един градус над нормата - от 26 до 29 градуса. 

Валежите ще са приблизително два пъти над климатичните норми за западната половина от страната и под нормите за Източна България - това става ясно от прогнозата за юни месец на синоптика Петър Янков, цитиран от "Труд".

 
Ето какво време предрича той за първия летен месец:

Първа десетдневка на юни ще започне с валежи. До 3 юни се очаква динамично време със затопляне, с температури, надвишаващи 35 градуса в традиционно най-топлите части от страната. Очакват се силни гръмотевични бури в следобедните часове, с условия за градушки в Западна и в Централна България. 

В периода от 5 до 7 юни ще има интензивни валежи около 50, 70 л/м2 в северозападните и в централните южни райони, с дневни температури, достигащи от 23 до 28 градуса. 

В края на първото десетдневие, до 10 юни отново краткотрайните дъждове ще бъдат често явление, с валежи в в цялата страна, по-съществени в източните райони, условия за силни гръмотевични бури и градушки се очакват на 9 юни в Западна България.

През вторите десет дни ще има още превалявания, придружени от активна гръмотевична дейност. Те се очакват от 10 до 13 юни, главно в източната половина от страната.

От 16 до 18 юни по Черноморското крайбрежие ще задържи предимно слънчево, превалявания се очакват само в планините от югозападните райони. Дневните температури ще достигат 24-29 градуса.

От 19 до 21 се очакват валежи със захлаждане и температури под 28 градуса.

В началото на третата десетдневка, от 22 до 26 юни, над западните части от страната ще бъде предимно слънчево, а на изток ще има облаци и превалявания. В периода от 23 до 27 ще бъде горещо с температури, минаващи границата за горещо време при нашите ширини - от 33 до 38 градуса. 

В края на месеца от 28 до 30 юни има условия за гръмотевични бури в източните райони. 

 

Геомагнитна прогноза

Изригвания ще има през десетина дни

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват в периодите от 7 до 15 юни, и от 23 до 28 юни.

Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 1 до 6 юни; от 16 до 22 юни, като около 19, 20 юни има условия за слаба геомагнитна буря; в края на месеца също - от 29 до 30 юни.

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината.

Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление.

През този месец условията за неблагоприятни атмосферни явления, като градушки, проливни валежи и наводнения, са най-подходящи и най-често случващи се в сравнение с август и септември.

 

Народна метеорология

Вятър на Петровден – сняг по Коледа

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За юни народната метеорология гласи: 

Каквото е времето през юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?