49

Лоша новина за пенсионерите! 4 милиона загубиха пари

Частните универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват 3,98 млн. българи, отново са започнали да губят пари през август и септември. Това показват данните от отчетите на десетте фонда, публикувани в статистиката на Комисията на финансов надзор (КФН).

Към края на септември активите на универсалните пенсионни фондове са били на стойност 18,5 млрд. лв., или с 1,67 млрд. лв. повече от края на 2022 г. Спрямо август обаче дружествата са загубили 92 млн. лв., пише 24 часа.

Тези загуби са се отразили и на личните партиди за втора пенсия, показват данните на КФН. Като общо за деветте месеца на тази година всеки от осигуряващите се за втора пенсия е загубил средно 269 лв. от направените от него осигурителни вноски.

Всеки роден след 1 януари 1960 г. българин внася в частен универсален пенсионен фонд 5% от дохода си като вноска за втора пенсия. За разлика от вноските за НОИ, които се ползват за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионери, вноските в универсалните фондове се трупат в лична партида и от нея се определя размерът на пенсията. Като междувременно парите се инвестират на капиталовите пазари, за да носят доходност.

Средноаритметичният размер на направените за деветмесечието на 2023 г. осигурителни вноски в частните пенсионни фондове е 87,04 лв., показват данните на Комисията за финансов надзор.

Още по темата четете ТУК

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ISABEL KEDEM

ISABEL KEDEM

28.11.2023 | 04:48

здраво пријатељу, зовем се Изабел Кедем, доктор сам и имам 48 година. Љубазно прочитајте моје истинито животно сведочење, имам позитивну намеру да ће ова информација помоћи некоме ко чита овај чланак, да у року од два дана обнови раскинути брак и поврати изгубљену љубавну везу. Након година везе са Итаном, раскинуо је са мном, учинила сам све што сам могла да га вратим да ме воли, али све што сам урадила било је узалуд, толико сам га желела због љубави коју гајим према њему , питао сам га са обећањем свему што сам имао, али је он одбио. Објаснио сам проблем својој колегиници на послу и она ми је предложила да се радије обратим љубавном чаробњаку који би ми могао помоћи да му узвратим љубав, али ја сам тип особе која никада није мислила да део љубавних чини постоји или функционише, ја нисам имао избор али да испробам, послао сам е-маил на канал за чаролије и он ми је рекао да нема проблема да ће све бити у реду пре три дана, да ће се мој бивши вратити пре три дана, бацио је парче љубавне чаролије у ваздух и изненађујуће, други дан је био око 3:00 ујутру. Бивши љубавник ме назвао на мобилни, била сам толико изненађена што сам се јавила на телефонски позив и све што је рекао је да му је толико жао због свега што се догодило да је желео да му се вратим што ме толико воли. Био сам тако срећан и тако смо почели да живимо срећно заједно. на овај начин можете га контактирати ако вам затреба помоћ, можете га контактирати на ову адресу е-поште: драпата4@гмаил.цом или га контактирати на ВхатсАпп / Вибер на овај број: (+447307347648).

Отговори
0 0
Не разбрахте ли

Не разбрахте ли

27.11.2023 | 16:08

че тези фондове са на загуба? Те не могат да бъдат печеливши, тъй като се управляват от некадърници и разноските им са много високи. Ако пенсионерите не се вдигнат на протест, ще продължават да пълнят кофа без дъно и да губят пари.

Отговори
4 0
хахо

хахо

27.11.2023 | 12:58

Перфектната Политика на до този момент Управляващите!

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?