71

Литийно шествие: Изпращаме патриарх Неофит както цар Борис III през 1943-а ВИДЕО

Траурната процесия ще завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф

 

Гвардейци изнесоха ковчега с тялото на Негово Светейшество патриарх Неофит от катедралния храм „Св. Александър Невски” и го положиха на лафета, с който е бил изпратен в последния му път цар Борис Трети. Той бе теглен от бронирана военна машина.

Започна литийното шествие до църквата „Св. Неделя” в София, където духовният водач на България ще бъда погребан. Според последната му воля – на слънчево място в двора.  

Траурната процесия ще премине през централните столични улици бул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Мария Луиза“ и ще завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф, пише dariknews.bg. 

Тленните останки на патриарх Неофит се пренасят чрез специално устройство, наречено лафет, което е било използвано при погребението на Цар Борис III. 

Погребението на Цар Борис III

Преди това Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В него участваха и представителите на поместните православни църкви и архиереите на Българската православна църква.

Преди опелото беше отслужена архиерейска Заупокойна света литургия за патриарх Неофит, която се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който бе избран за временен наместник-председател на Светия синод.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
СРАМ, КОЙТО БТР-ЪТ НИКОГА НЯМА ДА НАМЕРИ СИЛАТА ДА ПОМРЪДНЕ ВЪВ ВРЕМЕТ

СРАМ, КОЙТО БТР-ЪТ НИКОГА НЯМА ДА НАМЕРИ СИЛАТА ДА ПОМРЪДНЕ ВЪВ ВРЕМЕТ

16.03.2024 | 17:02

СРАМ, КОЙТО БТР-ЪТ НИКОГА НЯМА ДА НАМЕРИ СИЛАТА ДА ПОМРЪДНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО. НЯМА ПО-ГОЛЯМА НИЗОСТ НА ДУХА ОТ ТОЗИ САТАНИНСКИ ИЗРАЗ КЪМ СВЕТЛАТА ДУША НА ПАТРИАРХА НИ https://afera.bg/%d1%81%d1%80%d0%b0%d0%bc-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%82%d0%be-%d0%b1%d1%82%d1%80-%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8/

Отговори
7 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?