4020

Лидери от цял свят поздравиха България за националния празник

Държавни глави и лидери от цял свят изпратиха поздравителни адреси по повод 146 години от Освобождението на България.

Писма до българския държавен глава по случай Националния празник 3 март до момента последователно изпратиха президентът на Съединените американски щати Джоузеф Байдън, федералният президент на Република Австрия Александер Ван дер Белен, кралят на Испания Фелипе VI, кралят на Швеция Карл Густав XVI, президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд, кралят на белгийците Филип, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин, императорът на Япония Нарухито, президентът на Румъния Клаус Йоханис, президентът на Република Хърватия Зоран Миланович, президентът на Република Чехия Петър Павел, президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Република Корея Юн Сук Йол, президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, президентът на Република Индия Драупади Мурму, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Гана Нана Акуфо-Адо, президентът на Демократична социалистическа република Шри Ланка Ранил Викремесингхе и много други държавни лидери и представители на международни организации.

В своя поздравителен адрес президентът на Съединените американски щати Джо Байдън подчертава задълбоченото партньорство и приятелство между България и САЩ. „Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната диверсификация, насърчаването на върховенството на закона и борбата с дезинформацията, допълнително укрепиха връзката между нашите две нации и поставиха основата за по-светло бъдеще“, посочва американският президент. Той изразява увереност в продължаване на сътрудничеството между България и САЩ за изграждането на по-мирен, проспериращ и демократичен свят.

„Отношенията между нашите страни са отлични и сърдечни“, пише в поздравителния си адрес до българския държавен глава федералният президент на Република Австрия Александер Ван дер Белен. Той подчертава голямото значение на партньорството между България и Австрия в контекста на различните предизвикателства, пред които са изправени страните в Европа. „Убеден съм и много се надявам, че много скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, което да е удовлетворително за всички“, посочва Александер Ван дер Белен.

По случай Националния празник на България кралят на Испания Фелипе VI изпраща от свое име и от името на правителството на Испания „най-сърдечни поздравления“ и пожелава „мир и просперитет за скъпия български народ“.

Президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд отправя пожелания за светло бъдеще на страната ни и българския народ. Тя подчертава отличните двустранни отношения между България и Швейцария. „Зачитането на международното право и универсалните принципи, заложени в Хартата на Обединените нации, остава нашият най-добър компас за стремежа към свят на мир и просперитет“, се посочва в поздравителния адрес.

По повод Националния празник на България кралят на Швеция Карл Густав XVI поздравява президента и българския народ и отправя пожелания за здраве, щастие и просперитет.

Пожелания за здраве и щастие към президента и българския народ отправя кралят на белгийците Филип. В поздравителния си адрес той подчертава значението на отношенията на приятелство и сътрудничество, които обединяват България и Белгия.

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин отправя най-искрени поздравления и най-добри пожелания към народа на България. „От встъпването Ви в длъжност като президент, Вие се посветихте на икономическото и социално развитие на България и активно се включихте в сътрудничеството с Китай, което дълбоко оценявам“, посочва президентът на Китайската народна република. Той изтъква, че отбелязваната тази година 75-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай е добра възможност за засилване на взаимното политическо доверие, укрепване на комуникацията и координацията, както и задълбочаване на стратегическото партньорство между двете страни.

В поздравителния си адрес императорът на Япония Нарухито изпраща сърдечни поздравления и искрени благопожелания за щастие и просперитет на българския народ.

В поздравлението си към българския държавен глава президентът на Румъния Клаус Йоханис пожелава здраве и благополучие на българския народ. Той изразява пълната си готовност за продължаване на развитието и укрепването на двустранните отношения в духа на приятелството и добросъседството между Румъния и България. „Стратегическото партньорство, което подписахме заедно преди една година, допринесе значително за задълбочаването на двустранните ни отношения. Същевременно то отразява ангажимента на Румъния и България, като партньори и съюзници в Европейския съюз и Атлантическия алианс, да участват в тясна координация при решаването на настоящите предизвикателства и гарантирането на европейската сигурност в сложния международен контекст, пред който сме изправени“, посочва румънският президент.

Президентът на Република Хърватия Зоран Миланович изпраща поздравления до президента и българския народ, като изразява увереност за продължаване на успешното развитие на двустранните отношения и на доброто сътрудничество в рамките на Европейския съюз и НАТО.

Поздравления по случай Националния празник на България изпраща президентът на Република Чехия Петър Павел. Той изразява убеждението си, че отличното сътрудничество ще продължи да се развива успешно в интерес на двете страни.

Президентът на Естония Алар Карис изразява в поздравителния си адрес своята увереност в успешното развитие на утвърденото добро сътрудничество и приятелство между народите на България и Естония. Двете страни имат отлични двустранни отношения и са обединени в отстояването на споделените принципи на суверенитет, устойчивост и единство, подчертава естонският президент.

Президентът на Република Корея Юн Сук Йол пожелава на българския държавен глава и народа на България здраве, щастие и просперитет, като подчертава изградените през годините силни връзки на партньорство и приятелство между двете страни.

„Пожелавам страната Ви под Ваше ръководство да постигне високи цели и идеали“, пише в своя поздравителен адрес към българския държавен глава президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев. Той отбелязва, че България като активен член на Европейския съюз има големи постижения по пътя на своето устойчиво развитие и повишаване на ролята си в международната общност и изразява надежда за продължаване на добрите двустранни отношения между България и Република Казахстан, основани на приятелство и взаимна подкрепа.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси подчертава традиционните връзки на приятелство и ползотворно сътрудничество между България и Египет и изразява желание за продължаващо задълбочаване на отношенията във всички сфери от взаимен интерес за по-доброто бъдеще на народите на двете страни. Абдел Фатах ас Сиси пожелава здраве и успех на българския президент в името на мира и просперитета на народа на България.

Президентът на Република Индия Драупади Мурму откроява в своето поздравление дългогодишните приятелски отношения между двете страни, основани на исторически връзки и отстояването на споделените ценности - демокрация, свобода и върховенство на закона. Тя отбелязва, че тази година се навършват 70 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Индия и изразява увереност в разширяването на сътрудничеството в бъдеще в сфери от взаимен интерес.

Сърдечни поздравления изпраща към държавния глава и българския народ президентът на Гана Нана Акуфо-Адо, който изразява своята надежда за продължаване на отношенията на приятелство и сътрудничество между двете страни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
23 коментара
Виц

Виц

04.03.2024 | 20:38

Защо няма поздравления от Германия и Англия? Много просто! Те са прот ивници на освобождение то ни! Турската армия е била въоръжена с топове КРУП! Стрелковото оръж ие също е тяхно!

Отговори
3 3
Що за изроден интелект трябва да има човек, за да се ...

Що за изроден интелект трябва да има човек, за да се ...

04.03.2024 | 17:40

доверява на блицове и пикльовци и марички? Милите ми идиотизирани русофили!

Отговори
4 5
Ей мухльо

Ей мухльо

04.03.2024 | 18:31

Мога ли да ти го туря в гнусната уста

Отговори
2 4
Парадоксално, но .... ти благодаря

Парадоксално, но .... ти благодаря

04.03.2024 | 19:13

Така само доказа колко съм ПРАВ!

Отговори
4 0
Любопитко

Любопитко

04.03.2024 | 14:24

Да попитам. все пак, защо партийните ни лидерите за пореден път не се появиха на Шипка - да се окъпят в народната любов? Желчзков Костинбродския сигурно съжалява че е отишъл, но все някой трябвало да се "жертва". За съселчето и продадената невеста пък да не говорим... Срам! А Боко Шарлатанина се крие като горянин! Няма топки да застане до президента - да види как ръкопляскат и се радват хората на истинския ръководител на народа!

Отговори
15 7
Българка

Българка

04.03.2024 | 15:20

Русофилите ли сте "народната любов" или недоучилите, или продажниците? Някакво скупище веещо руски знмена. Вие ли сте "глас народен"?

Отговори
11 15
Грую

Грую

04.03.2024 | 15:51

Народния глас се чу, а любовта се усети горе - на Шипка, а не на дивана с кафето. И ти препоръчвам - прочети речта на К. Георгиев /ако знаеш кой е той?/ при откриването на паметника. Той със сигурност не е бил русофил! Но като няма аргументи е така - кажи му че сестра му е ку пък той да обясняве че няма сестра!

Отговори
8 5
Любопитко

Любопитко

04.03.2024 | 15:54

Не става въпрос за -фили и -фоби, но толкова можеш да разсъждаваш. Като кон с капаци - едно си баба знае - едно си бае!

Отговори
4 2
Българка

Българка

04.03.2024 | 16:55

Знам кой е, обсъждам датата, тя е безсмислена, това не можете да схванете русофилите! Нищо не се е случило на 3ти март на Шипка, защо не почитате загиналите ни герои август, тогава са загинали? Ходите на някаква куха дата да веете руски знамена!

Отговори
5 11
Иванов

Иванов

04.03.2024 | 13:47

Не чух гърците сърбите албанците македонците словенците Франция Италия Финландия и други да ни поздравят

Отговори
8 5
Супер скандал! Кмет се подигра с националния празник, защото им

Супер скандал! Кмет се подигра с националния празник, защото им

04.03.2024 | 12:57

Супер скандал! Кмет се подигра с националния празник, защото имал… пътуване https://blitz.bg/regioni/super-skandal-v-blits-kmet-se-podigra-s-natsionalniya-praznik-zashchoto-imal-ptuvane_news1005393.html

Отговори
2 6
Кадруване с ултиматуми

Кадруване с ултиматуми

04.03.2024 | 12:41

https://blitz.bg/politika/kadruvane-s-ultimatumi_news1005188.html

Отговори
2 5
Навръх празника: Арести на Шипка, а търговците с подли схеми изтъниха

Навръх празника: Арести на Шипка, а търговците с подли схеми изтъниха

04.03.2024 | 12:38

Навръх празника: Арести на Шипка, а търговците с подли схеми изтъниха джоба на родолюбците https://blitz.bg/regioni/navrkh-praznika-aresti-na-shipka-a-trgovtsite-s-podli-skhemi-iztnikha-dzhoba-na-rodolyubtsite_news1005469.html

Отговори
2 5
65 сигнала има до момента срещу главния прокурор и негови заместници

65 сигнала има до момента срещу главния прокурор и негови заместници

04.03.2024 | 12:35

https: //pik.bg/65-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-news1219028.html

Отговори
1 3
“Промяната”се врътна-Кирчо става рода с намагнетизирания Пеевски

“Промяната”се врътна-Кирчо става рода с намагнетизирания Пеевски

04.03.2024 | 12:32

https: //pik.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B0---%D0%BA%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-news1219001.html

Отговори
2 5
Проф.Атанас Семов:Масовият българин все по-силно вее байряка на нетърп

Проф.Атанас Семов:Масовият българин все по-силно вее байряка на нетърп

04.03.2024 | 11:45

Нетърпимост към отмяна на миналото и към всеки вид политическо прислужване https: //pik.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D0%B5-%D0%B1%D0%B0%D0%B9%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BF%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BE%D1%82%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0--news1218978.html

Отговори
7 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?