4020

Лекарският и зъболекарският съюз подписаха с НЗОК анексите към националните рамкови договори

Управителните съвети на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз подписаха с НЗОК анексите към Националния рамков договор за медицинските дейност и Националния рамков договор за денталните дейности за периода 2023 – 2025 г.

По закон Министерството на здравеопазването преподписва този сериозен труд, важно е държавата да може да гарантира, че договореността между съсловните организации и НЗОК е в полза на всички граждани, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров посочи, че продължават политиката за по-добра медицинска помощ, интересът към работата в извънболничната помощ да се повишава, подобрява се достъпът на пациентите до повече изследвания, по-лесна и по-всеобхватна диагностика на пациентите в извънболничната помощ. Надявам се след този анекс да не се срещат затруднения за закупуване на нова апаратура, каза още той. По думите му акцентът е върху извънболничната помощ и високотехнологичната медицина в болничната помощ.

Председателят на БЗС д-р Николай Шарков посочи, че този договор дава по-добри условия за лекарите и за пациентите. Отделени са три милиона лева за зъботехническа дейност, които ще бъдат адекватно разпределени. Тези средства ще облекчат доплащането от страна на пациентите за техническа дейност. По думите му денталната помощ е осигурена за деца и възрастни. Няма нито един пациент, потърсил помощ през задължителното здравно осигуряване и да не е получил, каза още той.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов посочи, че когато поема поста е представил програма с дългосрочни и краткосрочни цели, като една от тях е подписването и прилагането в действие на рамковите договори, одобряването на бюджета на Касата, както и механизми за прилагането му. Целта е да има спокойствие и ясни правила, каза още той. С подписването на двата анекса краткосрочните цели са изпълнени, допълни Михайлов. По думите му по време на преговорите за двата документа експертите са се водили от интереса на пациента, заложени са контролни механизми, гарантиращи ефективно и по-справедливо разпределяне на средствата на НЗОК.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?