49

Лъчезар Богданов: В Шенген Русе ще гледа към Букурещ, а не към София

Предимствата ни от влизането в Шенген не са свързани само с бизнеса на транспортните фирми. Това подчертава икономистът Лъчезар Богданов. Той смята, че най-преките ползи са ясни и те са свързани с границите към съседни държави.

„Очевидно персоналното придвижване е по-лесно. Товарният транспорт също усеща това, че сме в шенгенската зона. Това, което е по-важно, е вторичният ефект, който се вижда ясно в град като Русе. Там на регионалните дискусии все още хората се оплакват колко е трудно да се стигне до София или до Варна. Логично е икономическата интеграция на Русе да е по-скоро с развития град Букурещ и зоната около него, който е на 80 километра от Русе”, обяснява Лъчезар Богданов.

Така Шенген освен за по-бързия граничен контрол спомага и за отпушването на цялата инфраструктура и всъщност променя облика на регионите в България. Той им позволява да се развиват по този начин. Според икономиста това са някакви не толкова преки, но по-дългосрочни ползи.

Той припомня, че това да си в шенгенската зона има и съответния политически ефект. „Разбира се, че има и политически аспект, защото анализаторите винаги казват: Значи има причини да не ви приемат в Шенген? Какви са те? И се виждат пробойните в системите за сигурност и върховенството на закона - това е индикатор за страната. Външният човек се пита: как така другите могат, а вие не можете? Това дава някакъв превес при взимането на инвестиционни решения”, казва той.

Ако говорим още по-широко и се обърнем към големите аутсорсинг бизнеси, ще видим, че Шенген пак има голямо значение. „Става въпрос за компании с 5-6 хиляди души персонал. Давам за пример Полша, където има доста големи подобни компании. И бизнес моделът не е да се взимат само местни хора. Има нонстоп пътувания по бизнес и когато трябва да се вземе решение къде да се разположи централата на такава компания - дали страната е в Шенген, или е извън зоната, има значение. Това няма да е първото нещо, което се гледа, и няма да е решаващо, но в един момент, когато трябва да се наклонят винаги везните, се появява”, убеден е Лъчезар Богданов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?