71

Лазаровден е! Чудни имена черпят днес ВИДЕО

Православната църква отбелязва днес Лазаровден. Празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - Възкресението на Лазар.

Според Библията, на този ден Иисус Христос връща към живота Лазар, четири дни след неговата смърт. Бог казва: "Лазаре, излез вън!", и съживява Лазар, който излиза от гробницата си. Ето защо името Лазар е символ на здраве и дълголетие.

Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица или Седмицата на Христовите страдания.

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание, и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Църковният празник Лазаровден винаги е в предпоследната събота преди Великден.

На този ден се изпълнява обичаят лазаруване. В него участват моми и момичета, обикалят домовете в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро, а стопаните ги даряват с яйца. 

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?