49

Лъсваме Пловдив до "Чисто зелено", разиграват на томбола 252 награди

Код зелено буди пловдивчани в утрешния съботен ден. А до вечерта с дружни усилия граждани, общинари и служители на комуналните фирми ще почистят града до "Чисто зелено".

Това е надсловът на първата кампания за общоградско почистване на цялата урбанизирана територия на града. Целта е да бъдат почистени някои от най-замърсените части във всички райони, тепетата и река Марица, междублоковите пространства.

Кампанията започва в 10,30 часа едновременно в целя  град. Кметът Здравко Димитров ще даде символичния старт от пункта на алеята зад Младежкия център, а в 12 ч. ще е в района на бившата Белодробна болница. На Гребната ще е и зам.-кметът Георги Титюков. От другата страна на Въжения мост, по поречието на Марица, ще се развихри общинският финансист Величко Родопски. Зам.-кметът по екология Анести Тимчев ще се включи в акцията в район „Северен“, в парка на бул. „Васил Априлов“ № 146, до ресторант „Хитър Петър“. 

Кметът на район "Западен" Димитър Колев ще чисти на Гребната база. "Призовавам повече хора да дойдат. Нека да пазим природата и града ни чист", каза Колев. Колегата му от район "Източен" Иван Стоянов ще бъде в парк "Каменица". "Пловдив си е нашия дом. Дори един ден не е достатъчен в годината, трябва повече такива дни да има", заяви той. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов ще чисти на Сахат тепе. "Нека един от всеки един от нас да пази чисто пред дома си. Да кажем "НЕ" на фасовете и найлоновите торбички по зелените площи", прикани Стаменов. Кметът на район "Тракия" ще отсъства, тъй като е на състезание в Хърватия.

Освен, че лично ще участва в почистването на Сахат тепе под Часовниковата кула, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов е приканил училища и детски градини, които на свой ред да призоват учители, деца и родители. ДГ "Наталия" в район "Източен" вече апелира семействата  да доведат хлапетата  и да направят нещо полезно заедно.

И аз ще изляза с детето си - освен да почистим града, е важно да дадем и личен пример на малките, каза Радина Андреева - главен експерт в общинската дирекция "Екология", която прави организацията и координацията между различните участници.

На бойна нога ще е цялата общинска администрация. Служителите от всички дирекции, отдели, районни кметства и общински предприятия ще чистят или ще дежурят в пунктовете, на които ще се раздават чували и ръкавици. За всеки район са определени по няколко такива горещи точки. За целия град са осигурени около 8000 чувала, но при нужда има готовност за още.

Там ще бъдат раздадени и 1500 платнени торбички за многократна употреба - с цел отговорно потребление, за да се ограничи употребата на найлоновите.

Осигурени са и над 1800 дезинфектанта. Веригата "Кауфланд" е предоставила 1200 бутилки вода, "Михалково" - още 1100.

Фирмите за разделно събиране ще работят извънредно този уикенд, както и сметището в Цалапица. Моблизирани са и всички сили на ОП "Чистота" и "Градини и паркове".  Те ще извозват събраните количества боклук след 13 ч., за да може до края на уикенда да не останат затрупани контейнери.

Гражданите да изхвърлят там или да оставят до съдовете чувалите със събрания отпадък, като преди това ги завържат, даде указания Радина Андреева. Призивът е всеки да се включи в почистването на околоблоковите пространства там, където живее. Озеленяването на т. нар. "кални петна" е фокус в общинската стратегия и ще бъде извършено след голямото пролетно почистване. Фирми, които партнират на градската екоакция, осигуряват пейки, които да бъдат поставени в такива зони. До вчера след обяд валяха обаждани от още компании, които искат да участват и да дарят.

Организаторите призовават всеки, който се включи, да направи снимки преди и след уборката. Кадрите ще се споделят в специално създадена Фейсбук група. В нея са посочени и местата, определени за почистване,във всеки район.

Томбола с 252 награди

Между участниците в почистването ще бъдат разпределени 252 награди чрез томбола. За участие в нея всеки трябва  – да пусне своите две имена и телефонен номер в една от кутиите, разположени на всеки пункт за раздаване на материали.  Акцията ще приключи в 16:30 ч., след което ще бъдат изтеглени печелившите. Това ще сторят районните кметове в 17 ч. пред сградата на съответната общинска администрация в своя район. Томболата ще се предава на живо във фейсбук платформата на кампанията.

На всеки район се падат по 42 награди, сред които: 2 ваучера за 50 лв. от "Декатлон"; 2 ваучера на стойност 100 лв. от "Макском"; 8 канички за туристически походи от "Кауфланд"; 2 подаръчни ваучера по 50 лв. и 1 ваучер с 60 лв. за ресторант от "Либхер";  пакет с 1 кг. кафе от Брейктайм; 7 единични олекотени завивки и 5 двойни олекотени завивки от специален терморегулиращ текстил от "ТЕД"; 2 подаръчни пакета, включващи раница, кутия за храна с прибори, бележник,sticky notes и химикал от АББ като (кутиите за храна са част от идеята на АББ за устойчивост и грижа към околната среда); 5 стека бира, 2 комплекта чаши за бира и 5 книги „Всяка глътка има история“ от "Каменица".

Пунктовете по райони

•Район „Централен“: 1. Зелена площ с детска площадка – западно от ул. „Загоре” № 15 - № 17;  2. Детска площадка – западно от ул. „Генерал Данаил Николаев” № 101- № 105;  3. Детска площадка – източно от бул. „Свобода” № 33 - № 39;  4. Парк - бул. „Княгиня Мария Луиза”, ъгъла с бул. „Източен”; 5. Зелена площ с детска площадка –южно от ул. „Стадион” № 28 - № 32;  6. Градина „Шуменска” – заключена между ул. „Найчо Цанов”, ул. „Шаркьой”, ул. „Константин Величков” и ул. „Сан Стефано”;  7. Детска площадка западно от ул. „Бузлуджа” № 4 - № 6; 8. Младежки хълм – Детска железница;  9. Хълм на освободителите (Бунарджик) - паметник „Васил Левски”; 10. Данов хълм (Сахат тепе) – площадка под Часовниковата кула

•Район „Тракия“: 1. Парк "Ротари"; 2. Парк "Кан Крум"; 3. Парк 2019; 4. Срещу бл.310;  5. Новоизградена павирана алея в парк Лаута

•Район „Южен“: 1. Парк „Георги Кондолов“;  2. Парк „Райчо Кирков“; 3. Парк „Кронщат“;  4. Парк „Бели брези“; 5. Кметство р. „Южен“;  6. Кв. „Коматево“ – книжарницата;  7. Ж.К. „Южен полъх“ – магазин

•Район „Северен“: 1. Парк на ъгъла между ул. „Милеви скали “ и ул. „Барикадите “ /кв. „Гагарин“; 2. Сградата на кметство „Северен“; 3. Парк „Моливчета“ до Пешеходен мост; 4. Кв. „Захарна фабрика“ – до м-н „Мисота“, ул. „Пантелей Генов“; 5. Парк на бул. „Васил Априлов“ № 146, до р-т „Хитър Петър“ 6. Зелената площ по бул. „Марица - север“

•Район „Западен“: 1. Междублоково пространство между ул. „Солунска“, ул. „Юндола“ и ул. „Царевец“; 2. Междублоково пространство между бул. „Пещерско шосе“, ул. „Юндола“ и ул. „ Белица“; 3. Междублоково пространство между бул. „Пещерско шосе“ и бул. „Копривщица„; 4. Междублоково пространство между бул. „Копривщица“, бул. „Свобода“ и бул. „Шести септември“ 5. От Младежки център на Гребна база - Пловдив от двете страни на Зоологическата градина до „Отрезвителя на МВР“

•Район „Източен“: 1. Ул. „Радко Димитриев“ №9; 2. Ул. „Месемврия“ № 30; 3. Ул. „Босилек“ - пазар; 4. Административна сграда Район „Източен“

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
мотика

мотика

01.04.2022 | 16:22

Ха ха ха. Тоя на паркове и градини държи тая лопата като отверка :))) Много са смешни тия непохватници

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?