49

Лъжливо лято! Проф. Рачев с удивителна прогноза за септември и октомври

Въпреки прогнозите за захлаждане през следващата седмица ни предстои златна есен, а до зимата има поне два месеца и половина, каза климатологът Георги Рачев пред “Телеграф”.

И докато лятото си отива като фурия с буреносен вятър още в неделя, то есента ще влезе във владение на 23 септември преди изгрев-слънце около 4,05 минути сутринта, каза той.

От 24 септември започва истинска златна есен, с хубаво топло време, но и достатъчно дъждове, които ще напояват почвата и ще осигурят необходимата влага за природата.

Въпреки общото захлаждане на Балканите за около седмица няма да дойде зимата, ще е топло и с нормални температури за сезона.

Циганското лято е период на слънчево и сухо относително топло време, което обикновено настъпва около Димитровден - 26 октомври. То може да продължи от няколко дни до около три седмици, като особено по обяд е тихо, спокойно и напича, като създава лъжовно усещане за лято. Никой не може да каже отсега кога точно ще започне. Няма определени точни дати, защото това е антициклонално състояние на атмосферата.

Дотогава ще се радваме на топли дни, като есента ще продължава до средата на декември. Предстоящата зима се очертава да е с 1 градус над нормата, а есента у нас ще е с половин градус по-топла от обичайната за сезона, с нормални валежи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

18.09.2022 | 12:05

БЛАГОДАРЯ

Отговори
5 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?