4232

Куриоз? Цената на пшеницата тръгна надолу, хлябът е без промяна, ето защо...

През месец май миналата година цената на пшеницата за тон е била 413 лв., а през май 2024 г. е 377 лв. за тон.

Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но въпреки това цената на хляба в магазините остава почти без промяна, показват данни на Националния статистически институт. На този фон тенденциите са за задържане на ниски цени на зърнените култури. Това предаде NOVA.

Цената спада заради икономически процеси, а не заради статистически данни. През месец май миналата година цената на пшеницата за тон е била 413 лв., а през май 2024 г. е 377 лв. за тон. Средната цена на белия хляб е 2.44 лв./кг.

Хлябът задължително присъства в списъка за покупки на Дора от Добрич. В житницата на България, където цената му е по-ниска от средното за страната, килограм бял хляб е 1.60 лв. Дори при по-ниската цена там обаче Дора вижда поскъпване.

По думите на зърнопроизводители тази за 1 година цената на килограм пшеница е спаднала от 60 ст. на 40, което представлява поевтиняването, посочено от НСИ. Вече се правели и предварителни сделки за дори по-ниски цени. „Имаше т.нар. фючърсни сделки през март и април, които са под 40 ст., но цената не трябва да бъде такава“, казва Станимир Станчев.

Според браншовия съюз на хлебарите и сладкарите преди събирането и продаването на новата реколта няма как да се очакват промени в цените на хляба. Засега той се изработва от пшеница, купена на старите, по-високи цени. „Това се прави в началото на всеки сезон след жътва. Когато са правени сделките, с които в момента работят мелниците, цената на пшеницата са били други“, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншов съюз на хлебари и сладкари.

По данни на Комисията по стокови борси и тържища за една година изкупната цена на пшеницата е спаднала с около 40 лева за тон и вероятно ще остане на тези нива. Но председателят ѝ посочва, че не само цената на пшеницата определя тази на хляба. „Хлябът не е само зърно и пшеница. Има енергийни разходи, разходи за заплати. Има други установени баланси от пазара, ако няма катаклизми на енергийния пазар. Цената за труд и за енергия са доста повече в крайната себестойност, отколкото суровината“, каза председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Точно така смята и Дора от Добрич. Тя посочи, че от 1 юли скача тока, а това може да доведе до увеличение на цената на хляба.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?