49

Крум Зарков: Член съм на БСП отпреди да стана министър, ще бъда и след това

Емил Дечев и Юлия Ковачева са двамата заместник-министри на Надежда Йорданова от ДБ, които запазват постовете си и при служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

"Както виждате, в екипа двама от заместниците работиха и с нея. Оценявам високо работата на моя предшественик", коментира Зарков, който представи екипа си и приоритетите на ведомството под негово ръководство. Той добави, че е обещал приемственост.

Мария Павлова е третият му заместник - тя е следовател, бивш служебен министър и зам.-министър на правосъдието от кабинетите на президента. Доц. Мирослава Манолова, преподавател от СУ и шеф на правната дирекция в парламента, пък ще бъде началник на кабинета на Крум Зарков.

Служебният министър представи и приоритетите на правосъдното министерство, общо 5 на брой - строежа на нов затвор, Шенген, законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, създаването на съвет за криминологически изследвания и претворяване на практика на последните промени в Закона за съдебната власт.

"Трябва да се знае, че България се е ангажирала много от тях да бъдат приети до края на тази година. Парламентът ще бъде конституиран през октомври и няма да има много време. Нашата работа е да подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото по изпълнение на плана", обясни Зарков по първия приоритет.

Относно строежа на новия затвор той посочи, че трябва да се направи всичко възможно да не се загубят средствата по Норвежкия механизъм и същевременно обеща да работи по темата за повишаване на възнагражденията на охранителите от затворите, които протестираха. Организирана е вече и среща с надзирателите и техните синдикални представители.

"България отчаяно се нуждае от такъв и би било грехота да се изпусне такава възможност", каза Зарков за новия затвор. Той посочи, че заради проблема с поскъпването на цените на всичко, ще се наложи преразглеждане на проекта. "Ще помолим ДАНС да има представител при оценяване на проектите", каза Зарков.

По повод измененията в съдебния закон, приети на финала на 47-ото НС, Крум Зарков коментира, че днес те влизат в сила и ВСС трябва да определи сграда, където да се помещават. "Сега е важно да започнем ефективната реализация на закона", каза още министърът.

Шенген отново е на дневен ред, защото наесен предстои проверка на готовността ни. МВР си изпълнили ангажиментите, но Външно и Министерство на правосъдието има какво още да направят, подчерта министърът.

"През последните години затихна тази тема, а това е въпрос от огромно значение за всеки български гражданин и бизнеса", подчерта Зарков.

Съвет за криминологически изследвания пък нямала само нашата страна сред всички в ЕС, а това е от значение за предотвратяването на още жертви и разкрииването на тежките престъпления. "Ефективното противодействие на престъпността е невъзможно без задълбочен анализ. Тук спешността не подлежи на доказване", коментира Зарков.

Той отказа коментар на решението на НС на БСП да се разграничи от тримата служебни министри, социалисти.

"Мисля, че не е мястото за отговор на този въпрос. Аз съм член на БСП преди да стана служебен министър, такъв ще бъда и след това", лаконичен беше Зарков, като припомни, че е член и на Националния съвет.

Попитан как ще работи с Иван Гешев, Зарков, който неведнъж е критикувал прокуратурата, посочи, че ще следва реалностите. "Нищо да бъде укривано, нищо няма да бъде премълчавано. Иван Гешев ще бъде главен прокурор, докато съм министър, така че в тези рамки... Работим в реалностите, в които се намираме", каза Зарков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Само трепане за такава пасмина

Само трепане за такава пасмина

09.08.2022 | 15:40

Дядо му куманиста съсипа що човешки души Майка му със кривата уста чифутска кой ли ненаклепа и във сурата и кисилина фърлиха та да е белязана за цял живот Тоа ччифутски запъртък е поредното покошление от лапачи от това чифутско семейство което за повече от 75 години не е пройзвело продукт със принадена стпйност Само бля бля и лапане със голямата уста

Отговори
3 1
Сгафи Трионов

Сгафи Трионов

09.08.2022 | 14:41

Много мания за власт има в Партията ви , Круме !!!! Кака Ти ,Корнелия спечели честно вота на обикновените социалисти !!!! Ти реши с кои си ? С Мишо Авантито - от Кулата и Гошо Свинаря ли ? Тая партия не е тьрговско дружество !!!!

Отговори
4 1
Зарков

Зарков

09.08.2022 | 12:34

Браво!А Корнелия не заслужава да те има в редиците си…

Отговори
10 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

09.08.2022 | 12:24

ЛАКОМИ и АЛЧНИ и ЖАЛКИ сте за ВЛАСТ

Отговори
5 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?