4020

"Кристо́с хариа́в и мерело́ц": Арменци и католици празнуват Великден

На 31 март католиците и арменците празнуват Възкресение Христово. Освен в София големите католически общности у нас, според различни данни са и в Пловдив, Хисар, Русе.

Католици и православни празнуват светлия празник на различни дати. Православните ще отбележат Възкресението на Иисус Христос на 5 май.

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Иисус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Най-големият празник за вярващите арменци e „подовижен“ и се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съвпада с този на католиците и протестантите и тази година се отбелязва около месец по-рано от православния празник.

Празничната Света Великденска литургия в църквата "Света Богородица" във София ще бъде отслужена от протойерей Кусан Хадавян и ще започне в 10:30 ч. в новопостроения храм на арменците в София на ул. Лайош Кошут №6.

Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното в традицията за отбелязване на празника е, че в съботния ден приключва и Великденският пост и се произнася поздравът „Христос Воскресе" – на арменски: „Кристо́с хариа́в и мерело́ц", а отговорът е: „Ортнял е харутю́нъ кристосѝ!" или „Да е благословено Възкресението Христово!“.

Повече от 300 боядисани яйца и козунак, осветени в църквата за здраве и живот, ще бъдат раздадени след празничната неделна служба. На Великденската трапеза пък задължително ще присъстват и традиционни за празника гозби - арменски козунак, риба и коприва. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Борисов поздрави арменците и католиците

Борисов поздрави арменците и католиците

31.03.2024 | 22:21

https://blitz.bg/obshtestvo/borisov-pozdravi-armentsite-i-katolitsite_news1010337.html

Отговори
1 0
Радев поздрави католиците и арменците у нас

Радев поздрави католиците и арменците у нас

31.03.2024 | 21:36

https://blitz.bg/politika/radev-pozdravi-katolitsite-i-armentsite-u-nas_news1010306.html

Отговори
2 0
Келти

Келти

31.03.2024 | 12:40

Остра , Еостре , червено яйце , преди да се появи християнството . Зайци плодородие , Истър . Езическото омешано с християнското.

Отговори
1 0
Сатанайл

Сатанайл

31.03.2024 | 12:33

Весел празник и да не преядете или да не се напиете .

Отговори
1 0
Древните келти

Древните келти

31.03.2024 | 12:32

Имат празник за настъпването на пролетта и почит на богинята Еостре и тогава си разменяли боядисани червено яйце . Като си воля на настъпващата пролет . И то преди да се появи Христос . За повече подробности вижте в нета .

Отговори
1 0
До един не

До един не

31.03.2024 | 12:27

Разбрал става на въпрос за Арменската църква в София не за католиците .

Отговори
1 0
Я много рано

Я много рано

31.03.2024 | 12:25

При тези бе . А при нас кога другата седмица или година . Че май нещо съм изпуснал кога е този така наречен обичай.

Отговори
1 0
Тези плюскат ли

Тези плюскат ли

31.03.2024 | 12:24

Агнешко и козунаци . Или го карат на трева и зеленчуци и свинско . Може да кльопат овнешко .

Отговори
1 0
Васил

Васил

31.03.2024 | 10:25

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст!. Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 1
Хъммм

Хъммм

31.03.2024 | 10:18

Всяка банкнота - икона!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?