4232

Кристално чиста личност: Близки до патриарх Неофит с разкрития за живота му

Редица близки, приятели и познати на патриарх Неофит изказаха своята покруса от загубата на духовния водач на България

Ето какво споделиха те пред NOVA.

Първият ни патриарх Кирил – един високо образован интелектуалец. Вторият ни патриарх Максим беше човек на администрацията, на издръжливостта срещу властите по времето на комунизма. Патриарх Неофит се опита да въведе хармония, братство, разбирателство в нашата църква. Това заяви епископ Тихон.

„Бог да прости Негово Светейшество. Той не е само един спомен, беше един безкрайно скромен човек. Това, което ме поразяваше в него беше желанието му за хармония в музиката и живота. Нещо, което обикновено духовниците губят с времето”,

посочи той.

„Познаваме се от 1959 г. Тогава започнахме първия клас на Софийската духовна семинария. Там бяхме съученици шест години”, каза епископът.

„Това, което никога не сте предполагали е, че този благ старец имаше едно безкрайно чувство за хумор. Толкова пъти съм се смял с него. Обичаше да разказва всякакви случки по много интересен начин”,

сподели епископ Тихон.

„Той беше харизматичен човек. Много благ, винаги много усмихнат. Познавам патриарх Неофит от 1991 година, когато беше ректор на Духовната академия, а след това и пръв декан на Богословския факултет. Тогава бях студент първа година. Бях впечатлен от харизмата му, от начина, по който се изразяваше и отношението му към всеки един от нас, което се запази до края”.

Това сподели отец Силвестър Янакиев за личните си срещи с покойния български духовен водач Неофит.

Отец Янакиев разказа и за една от срещите си с патриарха. „Около 15 август – празника на Света Богородица, бяхме седнали да пием кафе в двора на Троянския манастир. Тогава патриарха ми каза: „Човек трябва да бъде по-спокоен”, спомня си духовникът.

Един от най-вълнуващите ми спомени е когато митрополит Неофит заедно с врачанския митрополит Калиник имаха куража да направят първото, макар и неофициално, посещение на български архиерей в Македония. За първи път през 1944 г. в Охрид видяхме български митрополит. Това заяви журналистът Горан Благоев. 

„Не мога да не обърна внимание, че през последните две години в лично качество, Българският патриарх взе една достойна позиция по отношение на руската агресия в Украйна”,

допълни той.  

Тъжната вест за кончината на Българският патриарх Неофит ни съобщи ген. Мутафчийски, както е по протокол, след това Светият синод и Софийската света митрополия разпоредиха действията, за да може опелото на Негово Светейшество да бъде подготвено. Това заяви първият викарий на патриарх Неофит епископ Поликарп.

„Това, което мога да кажа за Негово Светейшество е малко, в сравнение на това, което душата ми и сърцето ми изпитва към него. Той беше забележителен духовник, човек и отец. Той даде много на всички, които бяхме около него”, посочи той.

По думите му Българският патриарх е бил една кристално чиста личност. „С нетърпение очаквахме да бъдем до него. Беше голяма радост да бъдем до този великан на духа, той ни беше пример”, каза още епископът.

Българският патриарх Неофит преминава през много важен път в живота си. Първо приемането на монашество, след това духовната връзка с починалия патриарх Максим. Преминава през всички длъжности – протосингъл на Софийска митрополия, викарий на Софийския митрополит, главен секретар на Светия синод, председател на църковното настоятелство на храм-паметник „Св. Александър Невски”. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан.

„Ще го запомня с неговите доброта и искреност. С това, че той ме вдъхнови да тръгна по духовния път, благодарение на прекрасното служение като ректор на Духовната академия”,

допълни той. 

Едва ли е добро това утро, в което България осъмва без своя патриарх Неофит. Той беше изключително благ човек. Ние знае от думите на свети апостол Павел, че любовта е пълна с благост. Дядо Неофит беше олицетворение на тези думи. Беше приятен човек. Това каза проф. Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет.

По думите му той е бил дълбоко благочестив и изключително образован. „Беше преминал всички школи на българската цъква. „От Софийската духовна семинария, духовната академия. Беше наш преподавател и ректор в духовната академия. По негово време Богословският факултет се върна в Софийския университет и той беше първият декан на факултета. За тези му заслуги към академичното богословие, по-късно той бе признат за „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Изключително голяма чест, която рядко се оказва на българи. Целият му живот беше посветен на България”, подчерта Павел Павлов, пише Vesti.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Асен

Асен

14.03.2024 | 11:03

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://mub.me/mens

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?