1553

Край на трудовата книжка! Минаваме онлайн

Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени в парламента. Така работещите ще имат постоянен достъп до собствените си данни. А работодателят няма да гледа колко сте получавали на предишната работа, съобщи БНР. 

И бизнесът явно е съгласен да има електронна трудова книжка. Заместник-председателят на Стопанската камара Мария Минчева обясни:

„Една част от редица документи специално в трудово-правните отношения, в които има много хартия, много подписи, които просто са ненужни, ние искаме да се махнат“.

Агенцията по заетостта трябва да изгради електронния регистър в сътрудничество с Министерството на електронното управление до септември 24-та година. Още две години след това работодателите и органите по назначаване, ще имат задължението да сканират и изпратят в регистъра трудовите книжки и служебните книжки. Агенция по заетостта ще организира въвеждането им в структуриран вид. Първоначалното попълване на регистъра на заетостта ще става от базите данни на НОИ. 

Един от вносителите на промените - Божидар Божанов, уверява, че вече са изчистени критичните въпроси от предишните проекти за електронна трудова книжка. И подчертава, че предложението защитава служителите, защото до този регистър „служители имат достъп до собствените си данни, ограничаваме да виждат работодателите какво ти е било заплащането при предишни работодатели. Сега на хартиената книжка това се вижда и всъщност това ограничава възможността на служителите да преговарят за заплата“.

Божанов се надява промените да минат през този парламент. Но не се ангажира със срокове.

Промяната може да стане за година, прогнозира Мария Минчева от Стопанската камара. Министерството на труда няма още внесено становище по новия проект.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Д@кастрирамеЕвреяПаситто

Д@кастрирамеЕвреяПаситто

25.12.2022 | 02:14

Вече тридесет и пет години сме все улайна,така че това не е новина.

Отговори
0 0
Дрън-дрън,та пляс

Дрън-дрън,та пляс

18.12.2022 | 11:04

За да се стигне до електронен архив,наясно ли са,че трябва първо да имат абсолютно единен информационен регистър между всички служби,както е във всички европейски държави:НАП,НОИ,МВР,Гранична служба,Социални служби,пенсионно и идентифицирано по европейски стандарти?!Що все поставят каруцата пред коня нашите внедрени от олигарси “псевдо”експерти на”Капитал”и ДБ?!

Отговори
13 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?