71

Край на тормоза и прехвърлянето на дългове! Нинова готова със Закон за колекторските фирми

Готов е проект за чисто нов отделен закон за колекторските фирми. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред медии след среща с потребителски организации, пише 24 часа.

Със закона се създава регистър на колекторските фирми. Ако те не се регистрират, ще бъдат глобени с 5о хил. лв. Забранява се прехвърлянето на задължения от един кредитор на друг, без преди това потребителят да е писмено уведомен. Новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, различно от това към първоначалния кредитор - не може да се налагат допълнителни такси.

Забраняват се телефонни обаждания между 20 ч вечерта и 7 ч сутринта, както и в почивни дни, като обажданията трябва да са през два дни. Забранява се тормоз, принуда, публикуване на обяви на публични места, уведомяване на роднини и познати.

Освен това хората вече ще имат право да оспорват вземанията, като това ще доведе до автоматично спиране на търсенето им от страна на кредитора, докато не се вземе решение от съда.
За нарушения глобите към колекторските фирми ще са между 10 и 50 хил. лв., а контролът ще се извършва от КЗП.

"Наясно сме срещу какво се изправяме - тук има оборот от 4 млрд. лв., знаем, че ще има отпор. Но сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем. Хората имат нужда от закрила и държава", категорична беше министър Нинова.Законопроектът трябва да бъде внесен до няколко седмици.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Бъбу

Бъбу

20.01.2022 | 19:29

Не съм и фен на Нинова, но ако прокара този закон ще си заслужи адмирациите, дано успее защото ще срещне бясна съпротива.

Отговори
2 0
Ален

Ален

20.01.2022 | 19:17

Браво на г-жа Нинова.Тя наистина работи за Българския народ.Такива управници ,като нея трябват на България.

Отговори
0 0
само да не е като готовия план за справяне с КОВИД

само да не е като готовия план за справяне с КОВИД

20.01.2022 | 15:49

ИЛИ ПЛАНА ЗА РАЗВИТИЕ, ДЕТО НИ ГО ВЪРНАХА ОТ ЕВРОПА

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?