Край на сагата: ВАС потвърди окончателно строителството на "Златен век"

Окончателното решение на Върховния административен съд за сградата "Златен век" е, че строежът може да продължи. Върховните съдии оставиха в сила определението на административния съд в София, който пък спря заповедта на ДНСК за ново спиране на строежа, предаде БТА.

Делото на предпоследна инстанция беше образувано по частна жалба на ДНСК срещу определението на първоинстанционния съд. С него беше допуснато обезпечение на предявен от "Артекс" иск срещу ДНСК по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Според определението на ВАС правилно административният съд в София е приел, че представените от "Артекс" доказателства за финансови вреди, които биха настъпили от последващо спиране на строежа, безспорно установяват и наличието на обезпечителна нужда от спиране на административното производство.

Върховните магистрати приемат, че искът е подкрепен от достатъчно убедителни писмени доказателства и на следващо място за ДНСК не биха настъпили каквито и да е вреди от допуснатото обезпечение с оглед характера на приложената от съда обезпечителна мярка.

Когато през юни административният съд в София се произнесе, стана ясно, че загубите заради престой са близо 5 млн.лв., неустойките към клиенти заради удължаване на срока на строителството - 2,5 млн.лв., а пропуснатите ползи заради отказали се достигат близо 11 милиона.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Стоичков

Стоичков

16.07.2021 | 15:28

Ето така с административни хватки и прехвърляме на отговорността и бързото правораздаване се унищожава бизнес.Сега за пропуснати ползи кого да съдят? И накрая кой ще плати сметката.

Отговори
0 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?