49

Край на номера "да усвоим едни пари": Европа откри 200 гафа в Стратегическия ни план

Не сме най-зле, има и с по 400, коментира Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации

Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Голяма част от забележките са в частта за инвестиционните мерки.

Припомняме, че Министерство на земеделието подаде българския стратегически план на 25 февруари, почти два месеца след определения от ЕК срок. Общият размер на публичните средства за интервенциите по Първи стълб и Втори стълб е 8 045 046 528 евро.

"Стратегическият план е документът, на чиято база в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро, затова той е много важен и като за първи път тези пари трябва да постигнат едни цели, които са общоевропейски, тоест вече ще трябва да постигаме конкретни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава", коментира Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации.

Според нея, въпреки че България има 200 забележки по този план, има държави и с по 400.

"Не ми харесва думата усвояване, защото наистина тези пари трябва да постигнат конкретна цел, в случая те са девет цели на Европейския съюз, свързани със справедливия довод на фермерите, с опазване на околната среда, докато се прави земеделско производство, със социалния живот в селските райони. Всъщност тези 8 милиарда са за нас и за постигане на конкретни резултати", каза още Боянова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Брей

Брей

26.05.2022 | 16:35

Брей, толкова ли тъ-пи изглеждаме вече? 20 г. ни корумпираха и много добре знаеха тия в Европа какво става,но си траеха! И сега изведнъж - открили топлата вода! Тъ-по!

Отговори
6 2
Old10

Old10

26.05.2022 | 15:39

Ей, тези брюкселски зелки, как не могат да разберат, че Про100Кирчо и хората му борят корупцията та все на контра им играят. Все си мисля, че ГЕРБ са виновни!

Отговори
2 3
Сани

Сани

26.05.2022 | 14:27

Добре де, няма ли да свършите нещо като хората!!!

Отговори
8 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?