4232

Край на хубавото време: Тотален ОБРАТ! Чака ни нещо страшно в петък, ето къде...

В петък валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици

 

За 14 юни, петък, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде още от днес предупредителен оранжев и жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и за градушки в Източна и в Централна България, става ясно от картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Опасност от възникване на поройни наводнения има през нощта срещу 14 юни и в самия петък, предупреждават синоптиците от НИМХ.

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта валежи и гръмотевични бури ще има на места, главно в Северна България, като там вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него нахлува по-хладен въздух.

В петък валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове, главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна - валежите ще спрат през нощта срещу събота.

По този повод НИМХ издаде оранжев предупредителен код за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра, Търговище и част от област Русе.

Жълт код ще има за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Велико Търново, част от област Русе, Габрово, Ловеч. За останалите области е в сила зелен код, цитира dnes.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?