4020

Край на безсрочните лични карти, издаването на нов документ поскъпва двойно

Навършилите 70 години българи ще имат възможност за документи със срок 30 г., а не както досега - безсрочни.

Това предвиждат промени в постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане. Изменението е заради влизането в сила на Закона за електронното управление. Това се налага заради регламент на ЕС, който се прилага в държавите членки от 2 август 2021 г. Там няма възможност за издаване на безсрочни лични карти. Там е записано, че в съюза личните карти са с максимален срок на валидност 10 години, но е посочено, че всяка държава може да предвиди и по-дълъг срок.

Сега човек на възраст над 70 г. може да ползва личната си карта например за пътуване в чужбина за срок от 10 години. След това тя не важи. С 30-годишна лична карта ще имат повече време за пътуване зад граница.

Ще има възможност за експресно изваждане на лична карта в рамките на 8 часа, но ще могат да се получават само на определени места. Това са столичната дирекция на полицията и областните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за самоличност”. Тя все още е на бул. “Мария Луиза” в София, но се очаква скоро да бъде преместена в нова модерна сграда.

В МВР е изготвена нова методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на българските лични документи, утвърдена от министъра на вътрешните работи. Ако правителството одобри промените, услугата вече ще струва почти двойно повече - 30 лв. вместо досегашните 18 лв. за хора между 18 и 70-годишна възраст. Това е цената за обикновена услуга, а за поръчката с бързо или експресно издаване на документ, цените се удвояват и утрояват, предаде БНТ.

За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години следва да се запази сега съществуващата преференция за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга. Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще плащат 21 лв. за ново издаване вместо досегашните 13 лв.

При подаване на заявление за издаване и подмяна на шофьорска книжка самоличност ще се доказва и със старата, предвиждат още промените в постановлението, пише "24 часа". Този документ освен правоспособност за управление на автомобил доказва и самоличност чрез личните данни, въведени в него.

Сега това става с лична карта, временен документ за самоличност или паспорт. Постановлението ще прави и по-лесно подаването на документи в някои случаи. Хората няма да имат задължение да носят документ от различни институции, където вече има единен електронен регистър.

Така например при придобиване или губене на българско гражданство да няма заявление с данни, които вече са въведени в Националния автоматизиран информационен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правосъдието. Също така информацията за удостоверяване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната информационна система на медицинската експертиза. Хората ще носят документи оттам, ако не е налична, за да ползват намалената такса за издаване на документ за самоличност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Abc

Abc

17.04.2024 | 03:06

Всички цени хвърччат а според БНБ до края на годината инфлация 2.3% само тук го можем.

Отговори
3 0
Продължаваме да тъпчем шкафчетата на Боко Тиквата

Продължаваме да тъпчем шкафчетата на Боко Тиквата

16.04.2024 | 11:55

Никога вече ГЕРБ мръсници

Отговори
24 4
Мръсни продажници

Мръсни продажници

16.04.2024 | 11:54

Управляват ни продажници мръсници

Отговори
23 0
Напротив!

Напротив!

16.04.2024 | 11:02

Всички пенсионери с безсрочни лични карти ще трябва да ги заменят със срочни трийсетгодишни. Затова отсега да грабват бастуните и право в меверетата, че после ще има големи опашки.

Отговори
15 6
opoziciqta

opoziciqta

16.04.2024 | 10:34

Какво искате да правим като станем на 100 години да си вадим лични карти и за онзи свят ли?

Отговори
34 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?