49

Кръводарителите в България - тихите герои с големи сърца

Хората в България са христоматиен пример в кръводаряването. Винаги когато се отправи сърдечен призив за помощ при нужда от преливане на кръв, особено що се касае за малко дете, те се отзовават - бързо, без въпроси, с чисто като сълза сърце. И в това е силата, която ни обединява. Става въпрос за чуждото страдание и за нашата прочута българска съпричастност. Заставаме като на пост, опитваме се да помогнем с каквото можем, ако ще и със собствената ни ДНК. Силата да спасява живот е необикновена, а освен това оставя вечни следи. 

Сърцето на човека, който си спасил, тупти с капка от твоята кръв. И това е възвишеното. Ако всеки дари капка от своя живот, за да живее друг, тогава реката на щастието и съпричастността винаги ще е пълноводна и способна да помага на всеки, който се потопи или отпие от нея.

Живеем в тежки времена, в които броят на кръводарителите драстично намалява. Или поне не стават повече. Въпреки че хората се сражават ежедневно с хиляди проблеми и се ангажират със семейните грижи, винаги има такива, за които спасяването на чужд живот е мисия и, смея да твърдя, призвание. Точно тези личности са тихите герои на съвремието ни. Те не се хвалят, те не търсят популярност. Искат едни детенце отново да прегърн родителите си, искат една майка отново да вижда усмивката на дъщеря си, искат  един баща да празнува следващия рожден ден на сина си, искат възрастните баба и дядо да доживеят заслужени старини и да се радват на любовта на близките си.

След като мисията е изпълнена, кръводарителят-спасител се чувства пълноценен, достоен и щастлив, че е предал живота и щастието напред.

Поредно доказателство за огромните сърца на хората в Пловдив, региона, а и цяла България бе инцидента с 6-годишния Михаил от Старосел, който бе блъснат докато пресича с дядо си. Всички молитви за насочени към детето, а мнозина се обаждат, за да предложат кръвта си и да участват в това благородни дело.

В тази връзка Кръвната банка към Отделението по трасфузионна хематология с началник д-р Цвета Салабашева използват голямата трибуна на "Марица", за да изкажат гореща благодарност към всички хора с големи сърца, които се отзовават и кръводаряват, за да може друг да продължи да живее.

"Всяка капка дарена кръв изгражда пътя на спасения живот, на спасеното от болка и страдания семейство, близки, приятели и роднини. Няма по-висша ценност от състраданието, човечността и жертвоготовността в името на другия, бил той и непознат", каза д-р Салабашева. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?