71

Красиви женски имена черпят днес, почитаме смела светица

Закърмена с православното християнство, младата Елена от Плиска успява да покръсти целия народ на Киевска Русия, приемайки името Олга 

 

На 11 юли почитаме смела светица, която е родена в България. Тя успя да покръсти и превърне един езически народ в християнски. Почитаме и чудото, което извършиха чудотворните мощи на млада светица. 

Все още изследователите на Света Олга са разделени на две мнения – според едните, тя е родена на север, според други е българка. Опитвайки се да докаже, че Света Олга е българка, писателят акад. Миладин Апостолов е изложил факти и доказателства, че младата Елена е родена в Плиска, тя е племенница на цар Симеон Велики, съответно внучка на цар Борис – Михаил покръстител.

Тя става съпруга на младия киевски владетел Игор, който не бил християнин.

Откърмена от ранно детство в устоите на православното християнство, младата Елена успява да покръсти не само своя съпруг, но и целия народ на Киевска Русия.

Тя приема името Олга.

Днес в Русия почитта към Света Олга е изключително голяма. Тя е майка на княз Светослав, баба на Свети княз Владимир (почитаме го на 15 юли) и прабаба на младите светци Борис и Глеб (24 юли).

Имен ден празнуват Олга, Оля, Олена и Олег.

 

На 11 юли почитаме и Света Евфимия Всехвална.

Паметта на Света Евфимия Всехвална почитаме и на 16 септември, когато приела мъченическа смърт. На 11 юли отдаваме почит към нейните мощи, които извършиха едно важно и историческо чудо. 

В Халкидон провеждали ІV вселенски събор. Едни срещу други се изправили християни и еретици. Християните казвали, че Иисус Христос имал двойна природа – Божествена и човешка.Еретиците казвали, че той има само една природа – Божествена.

За да прекратят спора, цариградският патриарх Анатолий предложил да използват мощите на Света Евфимия Всехвална. Еретиците написали на папирус своето твърдение, че Иисус има само Божествена природа.

Християните написали, че Иисус има Божествена и човешка природа. Поставили папирусите в раклата с мощите на Света Евфимия Всехвална. Затворили капака и го запечатали с царски печат.

Цели 3 дни прекарали в пост и молитва. Когато отворили капака, отговорът на тяхното питане бил красноречив. Папирусът на християните се намирал в дясната ръка на Света Евфимия Всехвална. Папирусът на еретиците – под нейните нозе.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?