49

Красиви имена черпят днес в памет на светците Киприан и Генадий

Днес Православната църква слави паметта на двама светци:  св. свщмчк Киприан, еп. Картагенски и св. Генадий, патриарх Константинополски. Освен това се чества празникът полагане на честния пояс на Пресвета Богородица. 

Честният пояс на Св. Богородица бил пренесен от Ерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег. Съпругата на император Лъв Философ страдала от душевна болест и получила откровение, че ще оздравее, ако на нея бъде положен поясът на Богородица. Сам патриархът го прострял над императрицата и тя наистина оздравяла. Като спомен от чудото бил установен този празник.

Генадий пък е първо игумен на манастир в Константинопол, а после става патриарх на Константинопол и продължава безкомпромисна борба против монофизистите. По времето на неговата служба започва действието на стълбовия светия Даниил Стълпник при Константинопол. Генадий отишъл и благословил Даниил, който не го пуснал да се качи на стълба. През 459 г. Генадий свиква събор от 81 епископи, които вземат решения преди всичко против Симонията.

Днес имен ден празнуват Генадий, Генади, Гено, Гена.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?