49

Кръчмарите ще черпят! Намаленият ДДС от 9% остава и догодина

Кръчмарите могат още тази вечер да черпят по едно питие депутатите, а и клиентите. Парламентът гласува току що намаленият ДДС от 9% за ресторантьорите да остане в сила и през цялата 2024 г.  Наред с това обаче в Закона за ДДС и в други данъчни закони ще се въведат редица мерки, с които министерството на финансите очаква да доведат до изсветляване на бранша и така да покрият загубите за бюджета от намаления данък.

Депутатите гласуваха на първо четене в пленарна зала промени в ДДС, въпреки че водещата бюджетна комисия и икономическата комисия ги отхвърлиха и препоръчаха на парламента да не се приемат.

"Някой ще обясни ли какво се промени. Дават се знаци на финансовия министър ли? Значи нощта на знаците продължава в управляващата коалиция", заяви депутатът от БСП Христо Проданов. Той поиска прегласуване, но то отново потвърди подкрепата за данъчните промени в Закона за ДДС.

ГЕРБ и ДПС, които в комисиите се въздържаха, сега гласуваха "за" заедно с ПП-ДБ.

Очаквано, най-много дебати предизвика запазването на ниската ставка за ресторантьорите. От ИТН се възпротивиха най-сериозно. "Вече няма ковид криза, мерките въведени по време на ковид кризата трябва да бъдат премахнати. Тази година решихте, че по средата на годината не е добре да се правят данъчни промени и цялата зала се обедини, че тези мерки ще отпаднат през декември. Чувствам се излъгана от колегите, които искат тези мерки да останат", каза Пламена Митева от ИТН.

"И аз се чувствам предаден. Само преди 4 месеца Йордан Цонев като председател на бюджетна комисия каза, че подкрепя облекчението за заведенията да отпадне и ще настоява това да стане през 2024 г. Мартин Димитров от ДБ също питаше  защо има облекчение за ресторантьорите, а няма за лекарствата и че този дебат предстои като нагласата на ДБ е да отпадне. Надявам се сега вашата парламентарна група да подкрепи 20% ДДС. Ние не си сменяме мнението за 4 месеца. Да толерираш един сектор е държавна намеса", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Йордан Цонев от ДПС отговори, че той като експерт винаги е защитавал тезата за единен ДДС. Ковид кризата обаче е наложила нестандарти подходи и сега ДДС системата била продупчена като швейцарско сирене. "Още тогава казвах, че връщането към стандартните ставки е почти невъзможно. Продължавам като икономист да твърдя, че тези отстъпки са грешна политика и не водят до добро. Но парламентът е колективен органи, партиите - също. Решенията се взимат колективно.

Водихме разговори с финансовия министър и ни увериха, че част от ресторантьорите са приели да се въведат мерки срещу известляване на най-ударения от ковида бизнес. Асовете на ресторантьорския бизнес обаче казаха, че не са участвали в разговори, и нямат намерение да прилагат такива мерки. ДПС ще реши като партия как да гласува. Дали сме знак, че не приемаме една част от предложените мерки. Но на първо четене ще подкрепим, за да продължим процедурата, иначе ще трябва да приемаме данъчното законодателство през февруари", каза Цонев.

Венеция Ангова от ПП предложи на ИТН за второ четене да внесат предложение за 20% ДДС за ресторантьорите и да търсят подкрепа за него от другите парламентарни групи. 

Все пак ресторантьорите трябва да имат едно наум, че предстои и окончателното второ гласуване на данъчните промени. Тогава вече могат да отпразнуват намаления ДДС от 9%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Невъзпитан

Невъзпитан

24.11.2023 | 18:52

Алибегов май е част от незаменимия национален капитал - каквото каже некъпаният дългокосъл бивш представител на бившите съветски републики , това става !!!

Отговори
2 0
Да се намали ДДС

Да се намали ДДС

24.11.2023 | 18:45

на всички лекарства, бебешки и детски дрехи и храни.....и т.н....Откъде накъде ресторантьорите ще са облагодетелствани, а всички останали не. Това не е нормален парламент. Оставка! Избори!

Отговори
3 0
прецакан

прецакан

24.11.2023 | 17:48

боклуци мръсни една салата е 15лв

Отговори
4 0
Има нещо гнило в… България - Шекспир

Има нещо гнило в… България - Шекспир

24.11.2023 | 16:48

Защо точно кръчмарите трябва да бъдат така обгрижвани? Някои са ги черпили тия паразити май и на пияни глави са дали обещания? Няма да се учудя.

Отговори
4 0
БеговАли

БеговАли

24.11.2023 | 15:29

Тези които са в завера с бб, ще плащат по-малко за да има за шкафчето.

Отговори
4 0
rtyrty

rtyrty

24.11.2023 | 15:11

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами~~~ ----- https://mub.me/hemoferon

Отговори
0 1
Пловдив

Пловдив

24.11.2023 | 15:03

Откъде на къде тез кожудери работещи на 500-800% надценка няма да им се вдига ДДС .Също се отнася и за държавните служители като не им харесва в частният сектор има работа

Отговори
14 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?