1553

Кой прикрива мафиотската схема с токсичните отпадъци от рудник „Влайков връх"

Мнението е на депутата Александър Дунчев, изпратено до редакцията на "Марица".

Идват избори и ще трябва да решаваме кои партии заслужават доверие, и зад кои се крие „мафията“! Днес поставяме този въпрос през призмата на екологичната война за здравето на десетки хиляди деца и възрастни, изложени на огромен риск от продължаващото незаконно използване на минни отпадъци от панагюрския рудник „Влайков връх“ при строителството на пътища и градинки в Пловдивско и Пазарджишко, въпреки високото съдържанието на отровни окиси, манган, кадмий и т.н.  

С колеги от „Промяната“ повдигнахме парламентарни въпроси към еко-министъра Б. Сандов (ДБ) и министъра на икономиката и индустрията (МИИ) К. Нинова (БСП), в опит да се ориентираме в дългогодишната битка на местни инициативни комитети, Българския център за зелена икономика (с председател Васил Кадринов) и Вестник Марица - Пловдив (https://www.marica.bg/…/sled-razsledvane-na-marica-mahnaha…). Е, отговорите са изумителни, противоречащи си, но и изключително индикативни, кой защитава здравето на хората и кой защитава интересите на „мафията“, виновна за „падането“ на Правителството:

1. От отговора на МОСВ (https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/44498) разбираме, че минните отпадъци са ОПАСНИ за здравето на хората, тъй като според становище от 2021 г. на Минно-Геоложкия Университет пробите са киселинно генериращи. Всички намерения за ползването на отпадъците като инертни материали са спрени с актове и подложени на незавършени процедури по ОВОС от РИОСВ.

Машините за добив на инертните материали от минните отпадъци са периодично пломбирани от РИОСВ и МОСВ, но пломбите са премахвани от нарушителите. Изобличава се двуличната роля на Министерството на енергетиката (МЕ), което хем е включило насипищата с минни отпадъци от мина „Влайков връх“ в списъка на опасните съоръжения по чл. 22м от ЗПБ, хем е одобрило план за използването им като инертни материали, и то без задължително решение по ОВОС… Поставя се и въпросът как така държавата е продавала на строителни фирми минни отпадъци, които по ЗПБ са изключителна държавна собственост и не подлежат на продажба??

2. От два отговора на МИИ (https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/44499 и https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/44612) разбираме обаче, че цели две министерства бягат от отговорност с твърденията, че има „план за управление на минните отпадъци“ на МЕ, според който отпадъците са чисти и могат да се използват като строителни материали (според становище на частни лаборатории въз основа на една, вероятно нагласена „проба“), и че отпадъците са продадени и следователно МИИ/МЕ нямат отношение към използването на отпадъците в строителството.

И сега, на кой да вярваме?? Кой ни хвърля прах в очите и прикрива мафиотската схема с токсичните отпадъци от рудник „Влайков връх“? Всеки може да си направи изводите с оглед на следната информация от местните жители, медиите и трите министерства:

- Минните отпадъци на рудник „Влайков връх“ са били и продължават да бъдат собственост на държавата според чл. 2-3 от ЗПБ, независимо от позицията на МИИ.
- Минните отпадъци са токсични, защото съдържат манган, кадмий и сяра и при дъжд сярата разтваря мангана и кадмия, а след дъжда остава токсичен прах, който при вдишване причинява рак. Становището на частните лаборатории е опровергано от Минно-Геоложкия Университет, но това явно не вълнува 2 от 3 министерства.

- Държавната фирма „Панагюрски мини“ към МИИ е продавала 5 години и продължава да продава тези минни отпадъци на две фирми (според медиите свързани с „Трейс Б-я“ и „PIMK“), които са ги използвали за настилане на улици в селата и при други строежи като велоалеи в Пловдив и настилане на училищен двор в града.  

Но още по-токсичен е въпросът дали текущите министерства не са превзети от мафията и без (или със?) знанието на съответните министри се покриват делата на предишните управляващи?
Защото новите министри можеха да попитат защо бившия зам-министър на енергетиката Ж. Станков (ГЕРБ) е одобрил плана за минните отпадъци от рудника на 13.12.16 г. без задължителна ОВОС по чл.22г (7) от ЗПБ и защо този план все още не е спрян? И защо бившият директор на РИОСВ Пловдив Ст. Шилев (ГЕРБ) е обявил видимо токсичните отпадъци за безвредни, за да се допусне с тях да бъдат настлани улици в 15 села на Община Марица (ГЕРБ), а в Община Стамболийски (също ГЕРБ) да бъдат струпани пред читалището на с. Ново село за ремонт на градинка?

И защо нито едно от компетентните министерства, с изключение на МОСВ, не направи нищо през последните 6 месеца да се осветят схемите и да се спре използването на тези токсични „подаръци“ от времето на ГЕРБ да се извозват от рудник „Влайков връх“, с. Елшица, към улиците на населените места в 2 области?? Кой кого прикрива?! 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

24.06.2022 | 21:56

мафията в БЪЛГАРИЯ си има ДЪРЖАВА

Отговори
7 0
Бай Манчо

Бай Манчо

24.06.2022 | 21:18

Да си купят свещи за 40 на най-милото им с парите , които са спечелили ! Бял ден да не видят дано !

Отговори
5 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?