3906

Кой е по-по-най: Ванга, дядо Влайчо или Преподобна Стойна

Откъде получават информация българските пророци и може ли да им се вярва

Автор на текста: Петър Марчев

 

Каквото и да си говорим, към днешна дата Ванга вероятно е най-популярната българка в света. По-известна от Стоичков, Благо Джизъса и Черната Златка, взети заедно.

Още през 60-те години името на Ванга се споменаваше с респект по махленските тлаки, седенки и софри. Особено популярна беше историята как един милиционер отишъл при нея с лоши намерения (може би да я арестува?), но петричката врачка му казала: „Недей да ми се петелчиш, ами си ходи у дома, оти момчето ти го блъсна един камион!“. И било вярно, цъкаха с език майките и бабите ни.

От онова време хората знаеха, че като тръгнеш към Петрич, предната нощ трябвало да си спал върху бучка захар, за да можела Ванга да ти гледа по-добре…

 

Своите паранормални способности петричката врачка обяснява с  присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. През 1966 година на Държавния научноизследователски институт по сугестология (псевдонаука, развита от ръководителя на института проф. Георги Лозанов) е възложено да изследва феномена Ванга. През следващите пет години в него са извършени анкетни проучвания на близо 7000 души, които са посетили Ванга. Резултатите показват, че на 70% от хората Ванга познава миналото, настоящето и отчасти бъдещето.

Проф. Лозанов се заема с проучването и на дядо Влайчо. Прави няколко изследователски сеанса с него в Института по сугестология, но не успява да разшифрова технологията на неговите ясновидски способности. Неговата пророческа дарба също се проявила като резултат от тежко боледуване през 1920 година. Показателно е, че коньовският пророк става последовател на ересиарха Петър Дънов. Казват, че  лично Учителя го посочил за свой наследник. 

По онова време Влайчо помагал на партизаните. След болшевишкия преврат пък помогнал на едни царски офицери и така „изгорял“ - комунистите го пратили за 5 години в лагера в Белене.

Нека си преговорим и урока за Преподобна Стойна. Но първо да уточним - названието „преподобна“ категорично не трябва да се използва по адрес на феномена Стойна Хазнатарска. Най-малкото защото тя никога не е приемала монашески постриг и монашеска схима. А действителността на нейната святост е друг въпрос…

Ето нейната история накратко. Тя се ражда на 9 септември 1883 г. в с. Хазнатар, Серско. На 7 години заболява тежко от шарка, никой не очаквал детето да оцелее. Но една вечер родителите <210> видели в стаята, където лежало болното им момиченце, някаква светлина. Открехнали вратата и чули, че Стойна говори с някого, макар стаята да била празна. Решили, че вече си отива и затова бълнува. Но момичето им казало, че вече е здраво благодарение помощта на св. Георги. След чудното изцеление момичето останало сляпо.

Но започнало да сънува пророчески сънища…

По-късно Стойна напуска родното си село и се приютява в храма „Св. великомъченик Георги“ в с. Долна Сушица, Мелнишко (сега с. Златолист). Тя била снажна, русокоса жена; никога не се е омъжвала, ходела облечена само в черно и затова местните я наричали Стойна Калугерята. Хранела се само с плодове и хляб. Тя имала пророчески и лечителски дарби и помагала на хората. Но най-зрелищно за околните било умението на Стойна да… лети! В средата на храма „Св. Георги“, току пред олтара, имало мраморна плоча, на която бил изобразен двуглав орел. Най-вероятно това бил гербът на Вселенската патриаршия. Стойна имала обичай да застане върху тази плоча, за да се помоли. И тогава се издигала над земята и така оставала известно време. Така са я виждали случайни богомолци.

Но дали левитацията е неопровержимо доказателство за святост

Документирани случаи на левитация има и при схизматичната Римокатолическа църква. Съдбата на монахинята кармелитка Тереза Авилска е твърде подобна на нашата Стойна. След тежко боледуване започва да има видения. А за дарбата си да лети тя разказва така: „Възнасянето ме връхлита като удар, неочакван и рязък, и преди да мога да събера мислите си и да дойда на себе си, облаците сякаш ме понасят в небесата или могъщ орел ме носи на крилете си“. Свидетели на един неин полет веднъж стават 230 католически кюрета. Тереза Авилска живяла през ХVI век.

А най-ефектни са полетите наяве при някои изпечени магьосници. Така например св. свещеномъченик Киприан, преди да повярва и да стане християнин, изучил в продължение на 30 години всички дяволски хитрости: той постигал различни бесовски превъплъщения - можел да се превръща в каквото пожелае, научил се да предизвиква бури и дъжд, да вълнува морето, а също и да лети. Значи левитацията категорично не е доказателство за истинска святост.

Накрая нека обобщим

Дядо Влайчо е дъновист. Кортеза от Сливен е продукт на спиритизма. Стойна също е „опакована“ в нездрава мистика: съновидения, левитация. Вангелия Гущерова на думи и по кръщение е номинално православна, но лекомислено се е доверила на тъмните сили. „Ох, пуснаха ме силите! Когато големите сили решат да заговорят през моята уста, става ми лошо…“ , това признава самата Ванга пред племенницата си.

Ето това е българската „святост“... Но нека заради масовия българин, който не иска да знае „поповете“, но е ошашавен от това, че дядо Влайчо му е „познал всичко“, да формулираме технологията на това гадателство. Обяснението е дадено в Книгата на книгите - Библията. В нея е описано, че първо Бог сътворил невидимия свят, т.е. ангелските чинове. Тези същества са безплътни и невидими за човешките очи, но притежават огромни способности. След грехопадението на най-висшия ангел - Луцифер, който пожелал да седне на Божия престол, той увлякъл след себе си още милиони ангели. Те били прогонени от архангел Михаил и неговото войнство от Небесата и така се превърнали в паднали ангели или демони. Тяхната участ е известна - след Страшния съд те ще бъдат хвърлени в Огненото езеро. Смисълът на техния сегашен живот е да изкушат колкото се може повече хора, да ги тласнат към грехове, за да споделят тяхната участ в Ада. Ето защо към всеки човек е прикрепен по един демон изкусител, който му внушава греховни помисли. Но всеки кръстен православен християнин си има и ангел пазител, който го води по пътя на доброто.

Ето защо дори когато си мислим, че сме абсолютно сами, с нас има поне трима невидими свидетели на нашите дела: демонът, ангелът и Светият Дух. Събраната информация падналите ангели съобщават на своите хора - влайчовци и ванги. За да могат да те шашнат и да им се довериш. Затова тези служители на мрака знаят в детайли миналото на хората.

Но какво ще се случи в бъдещето, те не знаят. Единствено Бог Отец знае какво и кога точно ще се случи със света. Обърнете внимание, че българските „пророци“ познават само предстоящи негативни събития - катастрофи, болести. Това е така, защото тези случки са предизвикани от самите демони. Така работят рогатите. Това е и обяснението защо Ванга например не е знаела всичко, а е познавала само на 70%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
никой от тия няма да ти реши проблема!

никой от тия няма да ти реши проблема!

03.03.2024 | 11:10

никой от тия няма да ти реши проблема!

Отговори
0 0
Когато нямаш

Когато нямаш

02.03.2024 | 22:29

Когато нямаш Акъл се стига и до там!

Отговори
3 0
Шампион

Шампион

03.03.2024 | 02:53

Марица е НАЙ-долнопробният таблоид. Спор няма,

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?