71

Ковид-19 върна близо 50 000 българи в родината

Всеки трети от завръщащите се от чужбина български граждани е избрал да се установи в Софийска или Пловдивска област. Това сочат данните на националната статистика за миграционния поток за период от четиредесет години – от 1980 г до последното преброяване през 2021 г. НСИ обаче не обследва дали емигриралите българи просто се завръщат по родните си места или избират нов адрес, за да започнат живота си тук. Аргумент в полза на последното е, че много от имотните сделки в Пловдив се правят именно от хора, живеещи в чужбина и планиращи някой ден да се върнат в България.

Българските граждани, завърнали се в страната през наблюдавания период, са 314 285. Най-голям е потокът към родината непосредствено след избухването на пандемията от Ковид-19. Само през 2020 и 2021 г. обратния път до България са хванали общо 49 377 души, преброява официалната статистика. Засечката обаче е към датата на националното преброяване миналата година и с отшумяването на К-19 картинката може пак да се е променила.

Обобщено, най-много български граждани са се завърнали от Обединеното кралство, Германия, Испания и Гърция. Най-висок е делът на хората във възрастовата група 40-49 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?