4020

Костадинов към Радев: Ще съставим широк кабинет с третия мандат без ГЕРБ и ДПС

Формулата на сегашния парламент я зададе българският избирател, който вкара в НС повече партии, които да не желаят да управляват с ГЕРБ и ДПС. Тези две партии на практика трябва да се разглежда като негласна коалиция, в която все по-силна роля играе ДПС, а ГЕРБ стават младши партньор. видяхме вчера, че Борисов не изглеждаше радостен, че ще предлага правителство. Може би и той осъзнава все по-голямата си зависимост.

Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на консултациите при Румен Радев.

Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС.

Готови сме да разговаряме с всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет. Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пред президента Румен Радев, 

„С нашето предложение даваме шанс на здравия разум. Знаем, че имаме различия с ПП-ДБ, но тези различия не са непреодолими. По една точка сме съгласни – не искаме да ни управляват ДПС и ГЕРБ. Всички искаме да живеем в държава без корупция, която унищожава тъканта на държавата. Имаме два огромни камъка, които са легнали върху политическата система – ГЕРБ и ДПС. Трябва да надделеем над политическото си его“, заяви Костадинов.

Не бихме подкрепили категорично правителство на малцинството на ГЕРБ, подчерта той.

Според него ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат разглеждани като сиамски близнаци, като ДПС стават водеща сила, а ГЕРБ са младши партньор. Борисов осъзнава все по-голямата си зависимост от ДПС, смята Костадинов.

Той посочи, че една от причините за апатията и ниската избирателна активност е, че има два партии, които се явяват много сериозен проблем за функционирането на политическата система. „Ние се намираме в криза, защото статуквото, което беше изградено през последните 30 години е в криза. Това е криза на статуквото“, подчерта Костадинов. Желаем да има нови избори на есен, защото не сме предали нашите избиратели, но виждаме, че има сили, които се страхуват от тях.

Костадинов остро разкритикува позициите, които заема ДПС като втора политическа сили, която той смята за заплаха за националната сигурност.

Президентът Румен Радев заяви, че „Възраждане“ трябва да говорят с политическите сили и чак тогава може отново да седнат да разговарят.

Костадинов също така попита президента дали ще свика Консултативен съвет по национална сигурност за Българската православна църква, която в момента избира патриарх и е подложена на силен чужд натиск от страна на Вселенската патриаршия.

Президентът Радев заяви, че високо цени загрижеността на „Възраждане“ за БПЦ.

„Вие твърдите, че има груба чужда намеса в БПЦ. Направил съм запитване където трябва и получих отговор, че няма такава заплаха или заплаха от такъв мащаб, за която вие говорите“, каза президентът.

Според него трябва да оставим църквата да бъде независима, както е по закон. „Политиците, които не могат да се справят с политическите теми, не могат да се справят и с духовните. Църквата е отстояла своята независимост десетилетия наред, нека да предпазим църквата от политическата демагогия. Към момента няма заплаха за нея“, подчерта президентът Радев.

Очаквайте подробности.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?