49

Конституционният съд даде шанс на ВСС да отложи закриването на спецправосъдието

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на главния прокурор за установяване на противоконституционност на текстове от Закона за съдебната власт. Това съобщиха от съда. Определението е прието единодушно с 10 гласа.

На 4 май главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Той оспорва текстове, които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила, съобщиха тогава от прокуратурата. 

В мотивите на искането пише, че приетите изменения не гарантират защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектират негативно върху наказателния процес. Главният прокурор предупреждава и за опасност от "парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства".

(Аргументите, с които главният прокурор оспори закриването на спецправосъдието, виж тук).

Предстои Висшият съдебен съвет (ВСС) да обсъди какви са последиците от произнасянето на КС и ако трябва да спре преназначаването на магистратите, дали трябва да се "замразява" и процесът по прехвърлянето на делата и какво като цяло става със сроковете, заложени в закона за извършване на различни действия, свързани с прекратяването на дейността на специализираните съдилища и прокуратури, отбелязва Lex.bg.

Първият от сроковете - 14-дневният, в който магистратите трябваше да заявят къде искат да бъдат преназначени, изтече. След изтичането на този 14-дневен срок обаче, започна да тече друг - 30-дневен, в който Съдийската и Прокурорската колегии трябва да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите. Предстои двете колегии да решат дали допускането на делото от КС означава, че този срок спира да тече, или не.

От 28 юли 2022 г. пък започва да тече 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища.

След допускането на делото КС ще събира становища от заинтересованите страни и от изявени юристи в продължение на един месец. Едва след като ги получи, ще започне обсъждането на делото, а след това ще се пристъпи и към решаването му. Целият този процес не е обвързан със срокове и вероятността да приключи до влизането на промените в ЗСВ в сила е много малка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?