71

Комитетът за Трети март: Постигнахме първата победа, няма да се откажем от референдум

Въпросът за националния празник вече не може да бъде решен от една личност или партия. Събирането на подписи продължава в цялата страна. Това казва в своя позиция Инициативният комитет за провеждане на референдум за Трети март – националният празник на Република България.  

„Инициативният комитет постигна вече своята първа голяма победа. Това се вижда от реакцията на политици и партии, които декларират, че няма да правят промяна в националния празник. На този етап обаче става въпрос само за думи“, съобщават от ИК и напомнят: „Дори партиите от мнозинството да се откажат от промяната на националния празник през Конституцията, те могат да решат да го сменят с промяна в текстовете в Кодекса на труда, където в момента Трети март е записан като национален празник“. 

На този фон от ПП-ДБ продължават да поддържат предложението си за промени в Конституцията. Уклончива е позицията и на останалите партии в Народното събрание.  

„Доказателство за истинския отказ от посегателството върху Трети март би могло да бъде оттегляне и преработване на проекта за конституционни промени или отхвърляне на предложението още на първо четене. Целта на нашата инициатива е да осуетим всякакви по-нататъшни опити да се руши националната идентичност и историческа памет. Всичко това ни мотивира не само да продължим започнатото събиране на подписи за организиране на референдум, но и да засилим усилията, за да могат българите да участват в този акт на демократично волеизявление“, категорични са членовете на ИК. 

Събирането на подписи за референдум започна веднага след внасянето на заявление в Народното събрание. Вчера хиляди граждани подкрепиха инициативата в София, Видин и Русе. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
пътник

пътник

30.09.2023 | 17:19

Истински /легитимен/ референдум прави нация с развито гражданско общество.Какъв референдум с индивиди,които продават вота си, с индивиди,които вярват на преиначени исторически факти,с чалгаджии,които имат политиката за шоу и т.н.!

Отговори
2 0
Величието да си руски идиoт

Величието да си руски идиoт

30.09.2023 | 17:07

е нищо пред ВЕЛИЧИЕТО да си путинcки ИДИOТ!

Отговори
5 0
Раковски

Раковски

30.09.2023 | 14:03

Защо победите ни са винаги свързани с робството или около робството, даже някои подбалкански кметове пременени като войводи молеха президента робството в книгите да остане. Докога ще възпитаваме роби, кога ще заживеем като горди българи европейци.

Отговори
9 2
Хм…

Хм…

30.09.2023 | 16:26

Много точно. С някакъв мазохизъм се самоочерняме, определяйки предците си като роби. Може ли да наречем роби хора, които сами строят училищата за децата си, църквите, издават вестници, организират комитети и не малко от тях са готови да умрат за свободата си? Робството е само дума изпразнена от съдържание, метафора, и това все още не се разбира от всички.

Отговори
4 1
пишещ

пишещ

30.09.2023 | 13:25

Русосифилистични *политици*!

Отговори
5 1
Реалист

Реалист

30.09.2023 | 14:06

А американофилистичните с какво са по-различни, същите боклуци!

Отговори
4 5
пишещ

пишещ

30.09.2023 | 14:34

Ами с това,че защитават позиции на свят,за който ти и подобните ти мечтаят,въздишат,пращат деца и внуци,ала партийката ти не ти дава да застанеш на открита позиция.Нали,червено тролче?

Отговори
5 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата