71

Коледната трапеза поскъпна с 50%

С една минимална заплата в България потребителска кошница от 20 стоки може да се купи 7 пъти, докато в Германия - 31

 

С около 50 процента за една година са поскъпнали 20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, показват данни на КНСБ. Сред тях са ориз, хляб, брашно, кайма, свинско и пилешко месо. Тях ги употребяваме всекидневно и голяма част присъстват на Коледната трапеза.

Заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова каза, че у нас и през декември продължава нарастването на цените на основните 20 стоки и услуги, "които водят до повишение на издръжката на живот и тъй като последните данни за месец декември ще бъдат готови около януари месец, очертава се, че септемврийската издръжка за живот от 1320 лева ще продължава да нараства", пише dnes.bg.

Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 стоки може да се купи 7 пъти, докато в Германия - 31:

"Миналата година, септември месец, за тези 20 стоки сме давали 65 лева, а сега даваме 95 лева, тоест нарастването е с 45%".

Как се справят хората с пазаруването за Коледната трапеза?

- Хляб, лук, килограм картофи и три пържоли. Ами аз няма да се оставя без пържоли. Като за друго няма - това е. По-зле е, как да не е. Миналата година с тези 30 лева пълнех количката, пък сега е половината.

- Има разлика от миналата година. Цените са нагоре. А, всичко сама съм си напазарувала. Нямам проблем, защото имам помощ и от децата ми. Аз мога да си разпределя парите. И с по-малко да съм, всичко ми стига. По-хубаво е да увеличат заплатите на младите хора. Сега, сме си изпели песента. От избори в избори и нещата не са добре, заявиха жители на София пред БНР.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
питащ

питащ

25.12.2022 | 23:09

поздрави за трола,за неговите *господари* и за всички привърженици на Пълната Провала!

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?