49

Коледна украса с кауза: Костенурка и медузи греят над София

Нова коледна украса се появи в центъра на София. Този път тя е на Малките пет кьошета - емблематично място за бохемите в София. Украсата представлява светещи костенурка и медузи. 

И почти моментално предизвика реакции от столичани в социалните мрежи. Като отново нападките бяха насочени към Столична община.

Реално украсата на "Малките пет кюшета" не е общинска, а целта й е да обърне внимание върху замърсяването на моретата и океаните.

Пръв в защита на надвисналите над главите на столичани костенурка, медузи и октоподи се изказа общинският съветник Борисов Бонев от "Спаси София", който неуспешно опитва вече втори месец да стане председател на Столичния общински съвет. Коментарът му обаче предизвика лавина от шеги и негодувание.  В един от тях софиянец казва, че столицата е "превърната в най-непразничното антиколедно гето в Европа".  Други пък го призовават да се съберат първо падналите клони, че костенарката ще вземе да се оплете в тях.

Ето какво написа Борис Бонев преди часове за светещата костенурка:

Да, костенурката е супер. Защото е оригинална и защото е смислена. Защото е част не просто от Коледна украса, но и като кауза за опазване на биоразнообразието и дивите морски животни.

 Огромна морска костенурка, октопод, медузи и палитра от цветове ще се разлеят над кръстовището, напомняйки за богатствата на нашата планета и безценния дом, за който всички можем да се грижим. Празнувайки биоразнообразието, цял месец украсата ще радва жители и гости на града с богат подводен пейзаж, който във вечерните часове ще сменя изцяло облика си, оживявайки в разноцветни светлини.

През последните 50 години популацията на различни видове животни и растения е намаляла с над 60%. В тази връзка партньори на организаторите от банковия сектор за всяка издадена карта даряват 1 долар на Conservation International в подкрепа на опазването и възстановяването на местообитанията на застрашените видове. Тази година "заедно пазим водното богатство" и всеки може да даде своя принос за целта на организацията да подпомогне опазването на 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

Поздравления на всички съседи и ентусиасти, които за трета година припознават кампанията като своя кауза и допринасят с творчески дух - СлънцеЛуна, Phine, Zoya, Sabai, Irini, Woood, Мини Маркет, Imp-Act, и всички живущи в квартала.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Като си

Като си

13.12.2023 | 12:40

Избрах ме такъв джендър да ни управлява . Сега се прави ,че върши нещо. То тези от чистотата не може да ги накара да събират боклука като хора . А за укра са да не говорим. За това вече не гласувам за кметове ,че нищо не правят.

Отговори
1 0
пишещ

пишещ

12.12.2023 | 11:13

Ами избрахте си лиляво-пембяната офисна планктонна маса да ви управлява - затова честито!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?