2374

Кои са страховете на българина за приемане на еврото

България се стреми да засили темпото, с което се подготвя за приемането на еврото и това да се случи от 1 януари 2024 г., както е по план. С наближаването на този момент обаче все повече се засилват и притесненията на някои от българите, че това може да доведе до допълнително повишаване на цените и обедняване у нас. 

Промяна на валутния курс

Няма никакви предпоставки това да се случи. България се е ангажирала с ускоряване на процесите по влизане в еврозоната, което се потвърди още повече и с решението на парламента от четвъртък. Основните институции в процедурата – МФ и БНБ са задължени от парламента да преговарят единствено за фиксирания курс от 1.95833 лева за евро. Няма и информация някои от другите членки на чакалнята на еврото да са искали промяна на курса.

А и от историческа гледна точка страните, влезли с валутен борд в механизма, са преминали при него с курса си отпреди това. Не би следвало да има повод за тревога, ако погледнем и историята на Естония, Литва и Латвия, които също замениха националните си валути с евро в условията на фиксиран курс. В нито една от прибалтийските държави той не е променян при приемането им в еврозоната. 

Цените ще скочат двойно

Това е най-широко разпространеният страх и е свързан с въвеждането на еврото от всички страни още от създаването му. Едно от главните притеснения е, че с приемането на еврото цените ще се удвоят и ако досега един хляб е струвал 1 лев, то с приемането на единната валута, цената му ще стане 1 евро. Това обаче не се е случило в нито една от държавите, въвели валутата. Напротив, финансовото министерство у нас публикува концепция на законопроект за въвеждането на еврото, където става ясно, че преобразуването на цените ще става по фиксирания курс от 1,95883 лева за 1 евро, а закръгляването – според математическия принцип. 

Статистическите данни изцяло опровергават този страх, като значим ефект няма никъде в индексите на потребителските цени. Обективни причини за поскъпване няма, а по-дългосрочно намалените транзакционни разходи би трябвало да доведат дори до поевтиняване на вносните стоки. Валиден аргумент за лек еднократен ефект е закръгляването, но у нас то може и да е дефлационно (т.е. надолу). Много търговци може да заложат стока с цена 2 лв., преди да се продава не за 1.02 евро (колкото би била при курс 1.95583), а за 1 евро. Подобен ефект би могъл да се неутрализира от конкуренцията, преходния период с цени в двете валути (който ще продължи година и половина) и други подобни мерки. 

Губим суверенитет

Естествено при влизането в ERM II и банковия съюз България прехвърля правомощия към ЕЦБ. В условията на валутен борд българският лев и сега е с фиксиран курс към еврото, а БНБ не може да печата банкноти без покритие. В този ред на мисли България се е отказала от суверенитета на лева още през 1997 г. Това е временно, до приемането на еврото, а и българските власти запазват право на отказ – при несъгласие с решение на ЕЦБ България може да напусне тясното сътрудничество.

Мандатът на парламента предвижда България да напусне ERM II и при натиск за промяна на валутния курс. Още повече, че икономистите многократно са отчитали валутния борд като най-успешната реформа, спасила България от финансов крах след хиперинфлацията и банковите фалити през 90-те години. Влизането в еврозоната ще доведе до допълнителен надзор на банковата ни система от ЕЦБ и по-голямо доверие от инвеститорите.

Нужен ли е референдум?

Такъв референдум няма юридически смисъл, тъй като още с присъединяването си към ЕС, България се е съгласила в даден момент да приеме единната валута. Примерът с Дания в случая не е удачен, тъй като скандинавската държава е провела допитване до гражданите си преди да сключи договора си за членство в съвременния ЕС. Още през 1992 г., Копенхаген договаря редица изключения, включително това да запази кроната като национална валута. Тези нагласи в Дания са потвърдени и с втори референдум през 2000 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Чемпа

Чемпа

03.11.2022 | 16:00

Обикновените граждани единствено ще спечелят просто нищо не губят, страха е при други които държат незаконен кеш а в България този кеш е доста шошука се за доста милиарди. Обикновените граждани единствено ще ще спечелят особено във усигоровките върху реалното което получават, ще се появат доста парички в държавата, ще има за пенсии на родителите и места в детските ясли и градини капиш, ама надали!

Отговори
0 6
Клаус

Клаус

03.11.2022 | 07:04

В продажни сайтове като този няма как да прочете истината, а тя е че искат еврото да стане дигитално, затова толкова бързат да ни вкарат и нас в този електронен затвор. Там ще могат по всяко време да ви зануляват ако не изпълнявате нарежданията. За допълнителните разходи, които ще има страната ни при приемане на еврото дори няма да споменавам, като например задължението да изкупуваме дългови книжа. Това е чисто самоубийство, водено от национални предатели...

Отговори
11 0
Това е

Това е

03.11.2022 | 00:03

Това напъване за въвеждане на еврото е лудост. От горе написаното по-голямата част не е вярно. Казвам от личен опит за периода на пребиваването ми в европейски държави въвели еврото.

Отговори
11 0
Ellas

Ellas

01.11.2022 | 20:00

Нека, да Ви припомня, и го знаете добре какво ще ше да стане в Р. Гърция с инфлацията от както се въведе проклклетото евро. Но, нека в моята родна Р. БЪЛГАРИЯ да не забравяме още с въвеждането в евро (Първите тройки са вече у нас. НЕ НА ТОВА СЕРИОЗНО ПРОКЛЯТИЕ.) 32г. съм в Р. Гърция.

Отговори
17 2
Кпсс

Кпсс

01.11.2022 | 19:31

Марица,бо.луци до.ни,не лъжете,2002 г бех у Дортмунд,га влезна ойрото,един леб от 1фмарка ойде на 80 ойроцента,жив свидетел съм....

Отговори
16 2
Адам

Адам

01.11.2022 | 17:46

Ще има поскъпване ,неизбежно е ,но смятам ,че ще е по добре за такива ,като мен във вериги като Кауфланд ,Лидл и т.н.Защо ?Според мен сега чуждите вериги печелят в лева ,обаче трябва да превалутират във евро .Банките ги таковата отзад в курса ,а пък същите магазини го таковат на нас за да не загубят,отнася го крайният потребител.Ако сме в евро няма да им се налага да губят от маржа при смяна,и даже може много стоки да поевтинеят с малко .

Отговори
4 20
Ива

Ива

01.11.2022 | 17:00

Не на еврото!

Отговори
25 6
Адам

Адам

01.11.2022 | 17:36

Да на еврото!

Отговори
6 29
Don Bidon

Don Bidon

01.11.2022 | 07:26

Поръчкова статия. Нека сега ви разкажа за две страни,където имай приятели - Гърция и Германия. Преди въвеждането на еврото в Гърция курсът е бил 3 драхми за едно евро . След въвеждането му всичко ,което е струвало 1 драхма не става 0.33 цента,а 1 евро,тоест тройно се вдига цената. Това в рамките на ден! Заплатите обаче се закръглили с малко отгоре ,и им се качили с 20-30%. Сами кажете не е ли скочило всичко. В Германия същото,но по-умерено. При курс 2 марки за 1 евро всичко е скочило от 1.50 марки на 1 евро от днес за утре. Така че митове и откровени лъжи са глупостите,написани в тази статия. Всичко ще скочи тук и то поне двойно и то от днес за утре.

Отговори
37 9
Brigada

Brigada

07.11.2022 | 19:44

Не може да сравнявате страните, май+вече защото сме във валутен борд. По скоро направете съпоставка със страните Литва , Естония, Латвия те бяха във валутен борд преди да приемат еврото.

Отговори
0 0
Кога българинът ще се почувства че е европеецът

Кога българинът ще се почувства че е европеецът

31.10.2022 | 23:52

Кога българинът ще получава европейски доходи заплата и пенсия европейски. Цените са европейски а кога доходите ще станат европейски господа крадливи политици. ПП

Отговори
37 4
Радио Ереван

Радио Ереван

01.11.2022 | 04:54

На кукуво лято!

Отговори
25 1
Докато пласираме и подхранваме политическия кръг на олигарсите Прокопи

Докато пласираме и подхранваме политическия кръг на олигарсите Прокопи

01.11.2022 | 09:33

Прокопиев,Бобокови,Васил Божков,и т.н с платените им ТВ,медии за национално промиване на мозъци и плащане на алчните политици ПП и ДБ-орокситата им.

Отговори
19 0
Адам

Адам

01.11.2022 | 17:57

Заплатите и пенсиите могат да се вдигнат в Бг,когато намалеят( умрат)пенсионерите ,т е .когато умре и последният бълг.поданик работил при соца.макар и малко ,и когато се увеличат работещите .Този процес може да се ускори, само ако се завърнат2,5млн българи от чужбина ,и спрат да отиват навън .Това не може да стане ,и затова е небъдно скоро масово българите скоро да бъдат с европейски пенсии ,и заплати .

Отговори
16 5

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?