49

Кога цените на храните ще започнат да падат - прогноза на КЗП

Цените на хранителните продукти ще започнат да падат след 3 месеца до половин година. Тази прогноза направиха от Комисията за защита на потребителите, след като стана ясно, че има стотици нарушения на търговците, информира Нова.

Междувременно, според данни на НСИ 3/4 от българите изпитват трудност да покриват ежедневните си разходи. Въпреки че редовно бизнесът казва, че заплатите у нас не спират да се вдигат, през четвъртото тримесечие на 2022 г., за 67.8% от хората доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 26,7%. Намаление са имали 5,5 на сто. Така цените в магазина изпреварват доходите, притесняват се експерти.

Когато сложим продуктите в кошницата и отидем на касата най-много пари отиват за млечните продукти. Изводът е както на потребителите, така и на държавата. Млекопреработвателите се надяват скоро да могат да понижат цените.

Очакванията на Комисията за защита на потребителите са цените да тръгнат надолу. Но не по-рано от началото на лятото.

„В нашите правомощия е прилагането на тази нелоялна практика да се забрани и да се наложи санкцията, която е установена по закон. За това нещо е необходимо време, едни срокове от 3 до 6 месеца ми се струват постижими това нещо да даде реални резултати за потребителите”, заяви Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

А експертите са на различни мнения дали служебният кабинет има реална възможност да повлияе на цените с нещо повече освен наблюдение и затягане на контрола.

„Служебната власт създаде едно впечатление, че инфлацията може да бъде спряна за седмица. Което е илюзия. Първо тя тръгва постепенно, набира скорост и след това спира много бавно”, каза Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

„Това, което може да се прави, е на определени продукти да се опитаме по някакъв административен път да намалим цените. Така че да не бъдат чак толкова високи. Но цялостно спадане на паричното равнище е възможно само когато спадне търсенето. Това ще се случи само когато влезем в рецесия”, заяви икономистът Стоян Панчев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Марин

Марин

07.03.2023 | 08:57

Тия от тая комисия КАП само взимат огромните си заплати без да вършат никаква работа. Аман от регистратори!

Отговори
0 0
голяма

голяма

07.03.2023 | 06:50

и велика прогноза-след 3 до 6 месеца.С други думи през лятото,което е напълно естествено и е свързано със сезона,наречен лято.Първо през този сезон е боллук и второ-масрафите за съхранение се увеличават-хладилници.

Отговори
2 0
Западняк

Западняк

07.03.2023 | 02:51

Трай коньо за зелена трева… Истината е че икономисти, политици, защитници на потребителите и други некадърници хабер си нямат от икономика и само плещят глупости, за да си оправдаят високите заплати и да се правят на важни. Иска се основна промяна, която да премахне шуробаджанащината и сложи свестни и можещи хора на ключови места.

Отговори
4 1
Еврейгейския

Еврейгейския

07.03.2023 | 02:59

дето им лапаш пишките и американци те са виновни за високите цени и такива като тебе продажници дето сеят пропагандата им и са се продали . Мфъсни колонизатори аре беж при Спрос да лапаш малката му рязана пишка

Отговори
1 0
Лош

Лош

06.03.2023 | 23:35

Никога

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?