49

Код червено: Ураганът вилнее все по-ожесточено, кошмарна прогноза за времето

Ураганът, трошил дървета и отнесъл покриви в сряда в две области в страната - Враца и Монтана, няма да се укроти и днес. Код червено за пет области дават метеоролозите и за четвъртък, като се очаква поривите на вятъра да достигат 126 км/ч. Той отново ще е за Враца и Монтана, но към тях се присъединяват и Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Ветрове, но в оранжево ще има и във Видин, София, София - област, Кърджали, Хасково, Търговище, Разград.

Останалите области са с жълт код. Температурите обаче ще останат високи, като минималните ще са между 9 и 14 градуса, а максималните - между 16 и 21.

Вятър със скорост над 130 км/ч премина през Враца в сряда, а Кризисният щаб обяви частично бедствено положение.

Над 60 бяха подадените сигнали на дежурния телефон на общинската управа. Най-сериозни бяха пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци.

В София вятърът вилня с между 20 -25 м/с. Това се равнява на между 72 и 90 км/ч. Най-силни са били поривите към 11 часа в южните квартали. Екипите на общината до 18 ч бяха реагирали на 256 сигнала за паднали дървета, клони, огради, ламарини и билбордове. В системата на 112 пък бяха постъпили около 510 сигнала. Най-много са били в районите “Витоша”, “Лозенец”, “Илинден” и централната градска част. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък прати на терен и екипите на всички сметопочистващи фирми.

Бурният вятър в София преобърна фургон пред “Пирогов”. Той е паднал върху паркиран в близост автомобил. В колата по това време не е имало хора и инцидентът се е разминал без пострадали.

Силният вятър през нощта откърти и изолацията на столичното 45-о училище. Заради отломките не се допускаха деца около тях, а мястото ще се обезопаси. Ще бъде направен и ремонт на сградата, но първо трябва да се опишат щетите.

Вятърът отнесе и част от покрива на централата на БСП на “Позитано” 20, малко преди червените да се съберат на заседанието на широкото ръководство на партията. А между социалистите плъзна и шегата “че вече и материално се разпадат”.

В Търговищко пък вятърът достигна 17 метра в секунда, което се равнява на около 61,2 км/час.
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Къф

Къф

19.01.2023 | 12:31

Ураган, бе ПМП. Някой от скапаният ви екип завършил ли е поне седми клас.

Отговори
2 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?