3906

КНСБ: Ето каква трябва да е заплатата за издръжка

 
Заплатата за издръжка не следва да бъде универсален подход и следва да отразява местните или регионалните различия в рамките на страните. Това се казва в документа, в който се излагат подробностите на постигнатото споразумение от Управителния съвет на Международната организация на труда (МОТ). За това съобщи на сайта си Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), чийто президент Пламен Димитров е бил главен преговарящ от страна на групата на работниците в МОТ.

В края на януари от КНСБ казаха, че за издръжка на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години в България са необходими 156 лева повече на годишна база за декември 2023 г. спрямо декември 2022 г.

Устойчивата стратегия за насърчаване на заплатата за издръжка „следва да излезе извън сферата само на механизмите за определяне на заплатите и да включва по-широко разглеждане на факторите“, считат от МОТ.

Според експертите понятието заплата за издръжка се отнася до „нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните семейства, като се вземат предвид обстоятелствата в страната и се изчислява за работата, извършвана през нормалното работно време“, уточняват от КНСБ.

Заплащането следва да се постигне чрез процеси на определяне на заплатите, които са в съответствие с принципите на МОТ. Това включва засилване на социалния диалог и колективното договаряне и овластяване на институциите за определяне на заплатите, смята организацията. От МОТ отчитат също, че в световен мащаб се наблюдава положителна дългосрочна тенденция на нарастване на средната работна заплата, но милиони хора по света продължават да получават много ниски заплати в сравнение с разходите за живот и живеят в бедност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Каква е тази

Каква е тази

19.03.2024 | 01:48

Каква е тази Псевдо организация?

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?