2374

"Кметът на Силициевата долина" изобретил първата интегралната схема и основал гиганта Intel

На днешния ден можем да си спомним за Робърт Нойс (Robert Noyce), наричан също кмета на Силициевата долина - американският предприемач, съосновател на Fairchild Semiconductor през 1957 г. и на Intel през 1968 година.

"Интел Корпорейшън" (Intel Corporation) е базирана в град Санта Клара, щата Калифорния, мултинационална корпорация, известна най-вече с производството на микропроцесори и специализирани интегрални системи. Intel е производител на мрежови карти, чипсети за системни платки, компютърни компоненти и други устройства. Intel разработва изследователски проекти във всички области на полупроводниковата промишленост.

Робърт Нойс е и един от изобретателите, заедно с Джак Килби от Texas Instruments, на интегралната схема. Килби изобретява своята интегрална схема шест месеца преди Нойс, но не дава публичност на изобретението си. Поради това никой не оспорва на Нойс титлата Съизобретател.

Робърт Нойс е роден на 12 декември 1927 в Бърлингтън (Айова) в семейството на Ралф и Хариет Нойс. През 1949 г. взема бакалавърска степен по физика в Гринъл Колидж (Grinnell College) и докторска степен по физика в Масачузетския технически институт (Massachusetts Institute of Technology) през 1953 година.

Докато учи в Гринъл, Нойс открадва едно прасе от близка ферма, за да организира студентско Луа (Хавайски празник с традиционни храни и забавления) и го заколва в Кларк хол (Clark Hall). Това едва не му струва изгонване от колежа, въпреки че сам си признава за извършената лудория и предлага да заплати прасето. Спасява го професорът му по физика Грант Гейл (Grant O. Gale).

В началото Нойс започва работа в лаборатория за полупроводници "Шокли" (Shockley Semiconductor Laboratory), подразделение на "Бекмън инструмънтс" (Beckman Instruments), но напуска заедно с още седем колеги, за да основат "Полупроводници Феърчайлд" (Fairchild Semiconductor Corporation).

Робърт Нойс и Гордън Мур (Gordon E. Moore, химик и физик), основават Intel през 1968 г., след като напускат Fairchild Semiconductor. Те използват рисков капитал, предоставен им от Артър Рок. Третият служител в компанията е Андрю Гроув (Andrew Grove - инженер-химик, известен още като Andy Grove), който е начело на компанията през по-голямата част на 80-те и 90-те години на ХХ век. Той е останал в историята като ключовата фигура в Intel. Анди Гроув е един от гигантите на технологичния свят. Под ръководството му годишните приходи на компанията нарастват от 1.9 милиарда до над 26 млрд. долара. Към края на 90-те години Intel е вече една от най-големите и най-успешните корпорации в света, въпреки че жестоката конкуренция в полупроводниковата индустрия е влошила до известна степен нейната позиция.

Известно е, че Нойс не е бил харесван от изпълнителния директор на Intel - Анди Гроув (Andy Grove), който става президент на компанията през 1979 година. Гроув, който е бил прочут с безпардонността си в търсенето на грешки у другите, е имал Нойс за добро момче, но дразнещо и без особени заложби или резултати.

Сградата на главния офис на Intel в Санта Клара (Santa Clara), Калифорния, сега носи името на Робърт Нойс. Той е награден с почетния медал на IEEE през 1978 г. "за принос към силициевите интегрални микросхеми, които са крайъгълен камък на съвременната електроника".

В своето последно интервю, Нойс е попитан какво би направил, ако е император на Съединените щати. Той отговаря, че освен всичко друго би направил така, че да е сигурен в подготовката на следващото поколение, за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало обучение и на най-бедните и необразовани хора.

Робърт Нойс умира на 62 г. от инфаркт на 3 юни през 1990 г. в Остин (САЩ).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?