Китайски кораб с над 25 моряци акостира в Бургас, не е поставен под карантина

Първият кораб, идващ от рискова дестинация хвърли котва в бургаското пристанище във вторник и вдигна на крак здравните власти в морския град. Корабът се казва "Xiang Hekou", плава под флага на Хонг Конг и идва от Южна Корея, където е регистрирано едно от най-опасните огнища на коронавирус, съобщава в. Монитор.

По тревожното е обаче, че всички членове от екипажа на плавателния съд са китайци.
Новината гръмна часове, след като кораба акостира на кея в Бургас.

Всички български служители -  митничари, моряци, гранични полицаи и други, които ще имат досег с плавателния съд и екипажа са били инструктирани предварително да работят задължително с медицински маски.

Първият, който се е качил на плавателния съд е капитан-пилот от "Пилотска служба"-Бургас, който го е навигирал, за да влезе в порта. След него на борда трябваше да се качат митничари, за да извършат задължителната митническа контрола. Очакваше се да бъде извършена и проверка от здравните власти, както и пристигането на представител на агентиращата фирма "Бон марин".
Корабът "Xiang Hekou" е дълъг над 200 метра, а на борда му се намират поне 30 китайски моряци. Нашите власти са получили уверение от капитана, че всички от екипажа са здрави и никой няма дори и най-малки симптоми на зараза от коронавирус. Освен това капитана е изтъкнал, че преходът по море им е отнел повече от 20 дни, които са предостатъчни, за да се прояви клинична картина.

Въпреки сведения до минимум риск, са взети всички възможни предпазни мерки за всички служители, които ще имат досег с кораба, товара  или членове от екипажа. В момента плавателния съд се намира на 34-то корабно място и носи на борда си машини и оборудване за строящ се нефтозавод в Азербайджан. 
Здравните власти у нас са преценили, че няма нужда екипажът на кораба "Xiang He kou" да бъде поставен под карантина.

"Няма болни на борда на кораба, това е установено. Двама инспектори от РЗИ от служба "Граничен здравен контрол" са се качили на борда и са прегледали всички моряци, измерили са температурата и са констатирали, че всички са здрави. Затова и не е сложена карантина.

Още повече, че е установено, че целият екипаж е плавал в открито море повече от 14 дни, тоест много повече от инкубационния период на коронавирус. Затова сме сигурни, че няма болни. Ако имаше за това време щеше да се прояви клинична картина",  обясни д-р Величка Григорова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ- Бургас.

Тя допълни, че въпреки това от фирмата-корабособственик са разпоредили на моряците да не слизат на брега, като превенция. 
От РЗИ съобщиха още, че техните служители, които са посетили кораба и са прегледали моряците са били екипирани с предпазни медицински маски, гащеризони, ръкавици и очила.

Темата "коронавирус" стана особено актуална в морския град и заради двамата пациенти, които от вчера са поставени под карантина в Инфекциозното отделение на МБАЛ Бургас.

Двамата са се прибрали в България на 22 и 23 февруари и са потърсили лекарска помощ, заради грипоподобни симптоми - болки в гърлото и температура над 37 градуса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
аха

аха

26.02.2020 | 08:44

А като носи машини за нефтозавод в Азербайджан , защо идва у нас ?

Отговори
4 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата