1553

Кирил Петков в Скопие: За часове постигнахме повече от последните години ОБЗОР

Фалшива новина е за санкции от САЩ, отсече премиерът ни

Добросъседството е огромен приоритет, това, което имаме е два реални резултата, каза в изявление в Скопие премиерът Кирил Петков, предаде специалният пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев. И отмете като изключително положителна срещата му с местните първенци.

Петков посочи, че първият резултат е във връзка с това, че България и Република Северна Македония са се договорили да бъде използвано краткото име на страната - Северна Македония. Това става възможно, след като Скопие е изпратило нота до ООН, в което посочва, че името се отнася до политическото обединение, но не и за географския регион, част от който е част от територията на България.

„Това е голям жест, първо, това казва, че Северна Македония няма териториални претенции към България и това е позитивен знак от тяхна гледна точка”, коментира Петков.

Второ, за първи път те дадоха позитивна стъпка, което в последните 2 г. не се е случвало, а ние за няколко дни заедно го постигнахме. Благодаря на колегите, това беше подаване на ръка. Защо ние сме първата страна която идва до Северна Македония?

Отговорът е когато искате да направим истинско добросъседство, подходът е друг. С нашия подход имаме реални резултати, каза Петков. Уговорихме се, че за авиолинията ще стане реалност - до 30 дни ще се изчистят детайлите, надявам се до 60 дни да има самолет, който лети между двете столици, добави Петков.

Оттук нататък няма да трябва да се лети през Виена или през Истанбул, за да стигнем до Скопие. Благодаря на външния министър, че координацията около календара е договорена, следващата среща ни е на 25 януари, а на всеки 7 дни ще имаме поредната група, която ще се среща. По този начин с този подход имаме реални резултати.

Оттук нататък и историческата съвместна комисия ще трябва да се срещат поне веднъж в месеца. Има теми, които вече са обсъдени. Няма да има такива периоди на липса на тези срещи, защото трябва да си свършим работата, добави Петков.

Няма риск от никакви санкции, това бяха фалшиви новини. Съдбата на нашите страни зависи от нас и от работата, която сме свършили, добави Петков по отношение на информациите, че американски конгресмен ни плаши със санкции, ако не пуснем комшиите в ЕС.

Истината е, че тези дни преди общата среща и подадохме ръка и това даде резултат. Докато ние обядвахме, двамата министри на транспорта вече обсъждаха отделни отсечки от Коридор 8

Правата на човека са основен приоритет и да няма застрашени права на българите в РСМ, да обсъдим със сегашните членове прогресът, който е направен, коментира премиерът.

С президента Пендаровски обсъдихме възможностите да надградим. Той обеща в най-къс срок да има македонски посланик в Скопие. Човекът ще бъде млад, проактивен и бизнес ориентиран, заяви още Петков.

Той подчерта, че са обсъдили и учебниците по история. „Трябва да премахнем езика на омразата. Вкарването на общите успехи от работата на комисията по история в учебниците.

Не трябва да говорим за българи фашисти, а за фашистки режими. Тези комисии трябва да се срещат всеки месец. Който е против подобни срещи ще смятаме, че има деструктивен характер. Така да структурираме линията, че тя икономически да работи, а не да бъде политически жест. Обсъдихме и общи туристически пакети, завърши премиерът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
оня

оня

19.01.2022 | 06:22

Националните предатели Киро и Радев на бесилото.

Отговори
4 0
комунист

комунист

19.01.2022 | 05:50

Македонците щели да изпратят някаква нота до ООН за краткото им име.Изпращането е акт за пет айде да е за 30 дена.На македонците им отне повече от година за да обещаят, че ще го направят с коети ни показват ,че решават голям проблем.Абсолютно доказателство, че са БЪЛГАРИ родоотстъпници- шикалкавят като нас.Неможе да избягаш от природата си!

Отговори
3 0
Нали

Нали

18.01.2022 | 21:54

КИРИЛЕ, КАКЪВ ФАШИСТКИ ПЕРИОД БЪЛНУВАШ БЕ КЕЛЕМЕ!!!!

Отговори
7 0
Нали

Нали

18.01.2022 | 21:44

Румен Радев е ТИКВА!

Отговори
7 0
...

...

18.01.2022 | 21:30

ПРЕДАТЕЛ КОМУНИСТ

Отговори
8 0
как: Сиика

как: Сиика

18.01.2022 | 20:58

Единственото ти постижение е че може и да не те тричаме обаче не е сигурно, не леж на тая кълка.

Отговори
10 2
323

323

18.01.2022 | 20:51

Кирчо тъпото здраво го пари главата

Отговори
10 1
Жан

Жан

18.01.2022 | 20:49

От статията ,човек би останал с убеждение ,че Македония има само в Северна Македония и България ,а реално Македония е в Сърбия ,Косово ,Албания ,Северна Македония ,България и Гърция.

Отговори
8 0
Тиква

Тиква

18.01.2022 | 19:41

Помаците от общината пак кой по-надалече ще се изплюе. За нищо не ставате. Следващите избори - директно в бюрото по труда.

Отговори
7 3
Нали

Нали

18.01.2022 | 21:45

А вашата тиква Румен Радев скоро го чака затвор!

Отговори
7 0
абе цървул прост

абе цървул прост

18.01.2022 | 19:30

какво постигна освен да обядваш в рсм

Отговори
15 4
Тиква

Тиква

18.01.2022 | 19:40

Цървул завършил Харвард няма, цървула си ти - хахаха

Отговори
11 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?