49

Кирил Петков: Получаваме азерски газ през Неа Месемврия ВИДЕО

Има възможност да получаваме азерски газ. Това ще стане през съществуващата връзка при Неа Месемврия. Това обяви на брифинг Кирил Петков. Той даде да се разбере, че това е една от причините за смяна на борда на "Булгаргаз".

„Неа Месемврия" е точката на свързване на газопровода TAP с гръцката газопреносна система на DESFA. България беше договорила връзка IGB (Комотини - Стара Загора), а нейното строителство беше забавено заради пандемията от коронавируса.

Премиерът Кирил Петков посочи, че вече е получена нотификация, че азерският газ ще влиза в българската газопреносна система през "Кулата - Сидирокастро", която преди години беше модернизирана - обемът ù беше разширен, а потокът - обърнат.

"Уволнението на съществуващото управление на „Булгаргаз“ е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни в голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират за високите цени на газа", посочи Петков.

„ Трябва да се види какъв процент идва от „Газпром“ и какъв от азерския газ и дали това е предопределило повишаването на цените“, допълни Кирил Петков.

Така премиерът обвини „Булгаргаз“ за високата цена на газа на пресконференция след извънредното правителствено заседание. По думите на Петков се очаква службите да повдигнат и обвинения. Премиерът поясни, че сегашните назначения в Борда на „Булгаргаз“ са временни, а постоянните ще станат факт след публични конкурси, които ще се проведат по най-прозрачния начин.

По темата за цените на електроенергията, Петков уточни, че фактурите за ток, които ще се получат през февруари месец, ще включат компенсациите за декември и януари месец. Те ще бъдат значително по-ниски.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Стига си ни занимавал с глупости

Стига си ни занимавал с глупости

31.01.2022 | 15:08

Махай зелените сертификати канадско чучело.

Отговори
3 7

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?