71

Кирил Петков: Обща европейска армия трябва да надгражда НАТО

Ако се ваксинирате днес, решавате да не затваряме икономиката, заяви премиерът

 

Човек, за да взема независими решения, трябва да има независим ресурс. Европа не трябва да чака да е консуматор на сигурност, а да е създател. Но не трябва да има прекалено много паралелни съюзи и общата европейска армия трябва да надгражда НАТО. Така коментира предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска армия премиерът Кирил Петков в интервю за Дарик радио.

От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни, коментира още министър-председателят. Той цитира любимия си разказ на Чехов как човек, който иска прекалено много накрая не получава нищо.

Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим да го направим, каза още Петков за новия подход на България в преговорите с РСМ. Надявам се този нов поглед да ни позволи по-лесно да решим проблемите, които в момента изглеждат нерешими, обясни премиерът.

Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение, добави Петков. Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва, каза още министър-председателят.

До този момент говорим в историческата комисия само колко големи разлики имаме, а трябва да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има важни исторически фигури, върху които се обединяваме, а тези съгласия дори не са формално обявени. Нека тези неща да ги направим факти, да ги вкараме в учебните програми и така ще напредваме, заяви още Петков.

Важно е да се разбере, че когато има наслагване на пропаганда, а по време на югославския режим е имало огромна, ние не можем да го игнорираме и е нужно време за изчистването им. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа не е пускане в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим, обясни той.

България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било, каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

ЕС е един от най-демократичните и проспериращи съюзи в света и в тази рамка трябва да направим оптималното за България. От тази гледна точка отношенията ни трябва да са нормални с всички, но не можем да си затваряме очите за нарушаване на международното право, каза премиерът.

Министър-председателят говори и за управлението на кризата и епидемията от коронавируса.

"Не затваряме никой за нищо докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот", обясни Кирил Петков. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките.

Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата аз си решавам не е вярна. Освен за себе си решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес гласувате да не затваряме икономиката и училищата, заяви още Петков.

 

В ефира на радиото Кирил Петков получи и наградата за политик на годината.

Няма такова нещо като политик на годината, има екип и правилното е екипът на Кирил Петков да е носител на наградата, прие я той.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Северен АТЛАНТИК / North ATLANTIC = две думи изчерпват темата

Северен АТЛАНТИК / North ATLANTIC = две думи изчерпват темата

29.01.2022 | 18:01

Всичкото американско кудкудякане (за войнственост не говорим = припомнете си колко и дали са някъде победили, някогаж, а? А?) МНОГО ЛЕСНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКАПАЧЕНО, ЗАТАПЕНО И 'ФЪРЛЕНО НА БОКЛУКА С ТЕЗИ СВЕ ДУМИЧКИ: "СЕВЕРНО АТЛАНТИЧЕСКИ" даже в прогимнзията знаехме къде се намира таа гиография. Трайте си там, янки, в Севернио Атлантик! Грузия е ф Кавказ! Украина на 250 км от Москва няма причини да се преструва на Атлантичка, само името й като разбереш 'КРАИНА, крайни квартали на ...кое? А?

Отговори
2 1
ама надали

ама надали

29.01.2022 | 16:33

Общоевропейската армия не трябва да има нищо общо с НАТО! НАТО е 90 % американската армия и защитава единствено техните интереси по света!

Отговори
3 0
Просто Кирчо-куролацията

Просто Кирчо-куролацията

29.01.2022 | 16:16

Кире, положил си титанични усилия, за да разпръснеш силна струя от словесна диария, при липса на знания, умения и опит.

Отговори
7 0
КИРливанчо

КИРливанчо

29.01.2022 | 13:58

Това миризливо създание, дето за нищо не го бива, дето не е служило в армията, дава съвети за националната сигурност. Време е да си вземе фалшивите "хардварски" книжки и да се маха обратно в Канада, къдато тия просашки номера може и да минават.

Отговори
7 2
Дии

Дии

29.01.2022 | 13:35

На тебе се надяваме да научим в кое поделение на БА е отслужил войнският си дълг чифутчето Кирчо та се е извъдил такъв капацитет по воени въпроси Надяваме се да ни осветлиш щото чифутската Мекица най информираната Мекица запича на този въпрос и даже не стрича Мълчи като комунист чифут на разпит

Отговори
5 3
Щом Русия и Украйна не иска двойна

Щом Русия и Украйна не иска двойна

29.01.2022 | 13:16

Щом Русия и Украйна не искат война и чужди войски Защо САЩ и НАТО задължително я искат и разполагат войски на чужда територия

Отговори
8 3
Манго

Манго

29.01.2022 | 13:11

Подпиши меморандум и готово

Отговори
4 2
Слаба Украйна

Слаба Украйна

29.01.2022 | 13:11

Педеруги страх ги в нашата убита казарма да влезнат, Путин щели да напляскат!

Отговори
2 3
Никой не иска чужди войски

Никой не иска чужди войски

29.01.2022 | 13:07

Защо агресора ще разполага 8500 американски войници на източната граница на Европа на хиляди километри от границите на САЩ. Какво искат да разпалват на границата между Европа и Азия

Отговори
7 4
ДОК

ДОК

29.01.2022 | 12:44

Няма експертиза този човек. И опит. Всяко изложение, му е трагедия. Дано разбере до месец, два, че не става, даже и за назначен от Козяк 16.

Отговори
7 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?