71

Кирил Петков обяви как ще се реши спорът със Скопие

Няма да има анекс на договора, нито срок от шест месеца за решаване на спора

Не нося анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а отивам с градивен тон и готовност за ново начало. Това заяви в интервю за македонската агенция МИА българският премиер Кирил Петков, който отива на посещение в РС Македония във вторник. По думите му това ново начало „ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от предишните декларативни ангажименти и насочено към конкретните важни въпроси, засягащи ежедневието на гражданите на двете страни”, предаде БГНЕС.

„Идвам с градивен тон и готовност да започнем съвместна работа. Нямам готов документ или нещо подобно, защото всички тези документи нямат смисъл, ако не дадем реална мотивация, че трябва да свършим работата. Предлагам да оставим документите като втора стъпка и да започнем първо с нещо, за което ще запишем в следващия документ. В противен случай опасността е да напишем документ и след това какво? Тук задачата е да направим програма, да направим работните групи, да започнем диалог, да имаме чувство за взаимно доверие, да има добри намерения от двете страни и да си поставим цели, които искаме да постигнем в най-кратки възможни срокове”, подчерта Петков в интервюто.

Той оцени като много конструктивен телефонния разговор, който проведе с номинирания за премиер Димитър Ковачевски, и изрази увереност, че двамата с него като фигури от икономическата и бизнес сфера, имат еднаква енергия да вървят нещата напред.

Българският премиер изрази надежда, че по време на визитата ще се споразумеят за създаването на пет работни групи - по икономиката, културата, инфраструктурата, европейската интеграция и историята. Сътрудничеството и добросъседството, казва Петков, трябва да се укрепват от групите по интереси в дадена сфера, а не от политиците. Целта на посещението, добави той, е да се направи програма за заседанията на тези работни групи, които да се срещат веднъж месечно, за да се постигне напредък по всички въпроси.

„Трябва непрекъснато да общуваме, да напредваме. Моите надежди са да се договоря по време на нашето посещение да направим тези пет работни групи. Не искам само политици да идват и да говорят. Когато говоря за икономика, искам да видя всички наши компании, които искат и имат интерес към Република Северна Македония, всички фирми от вашата страна, които имат интерес към България. На тази среща не са нужни политици, на тази среща са нужни хора, които искат да работят, да правят бизнес заедно, допълва Петков, който отбелязва, че лично той като министър-председател не може да разбере как все още няма директен полет между Скопие и София.

В интервю за МВР той се спря и на предварително определения шестмесечен срок за решаване на спора. Но на Консултативния съвет по национална сигурност към президента държавният глава Румен Радев застъпи позицията, че са необходими не срокове, а реални резултати. „Ако кажа определен срок, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да видим какви са проблемите, как ще ги решим. Срокът зависи само от готовността на всяка от страните да си подадат ръка и да довършат работата заедно”, казва Петков. В интервю за МИА българският премиер подчерта, че има лесни неща, но има и по-трудни и чувствителни, които трябва да се решават.

„Смятам, че с приятелски, конструктивен подход може да се решават както лесни, така и трудни проблеми. Но най-важното е да имаме доверие и се надявам, че ще изградим това доверие с нещата, които правим заедно”, каза Петков, който допълни, че с конструктивен диалог всички тези въпроси са разрешими.

В интервю за МИА Петков говори и за разрушителните сили както в Северна Македония, така и в България, които са склонни да отстъпват и работят срещу добросъседството, за борбата с корупцията в страната му, но и в по-широк контекст за Балканския регион.

„Трябва да отстраним всички, които печелят на гърба на нашите народи. Защото има малка група хора, които правят пари чрез корупция за сметка на всички останали. Мисля, че те са част от разрушителните елементи, които са свързани и поставят въпроса дали добросъседството между двете страни е добро или не“, каза Петков. Българският премиер се позова и на очакванията на страната му да се присъедини към еврозоната, натиска върху България за разрешаване на спора и ситуацията на Балканите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Тиква

Тиква

16.01.2022 | 22:01

Какво пак искате, бе помаци. Видя се, че с тая историческа комидия нищо не става, говорят се от 5 години само празни приказки.

Отговори
1 2
на митинг, да ги изгоним - гладни сме, децата ни са болни

на митинг, да ги изгоним - гладни сме, децата ни са болни

16.01.2022 | 20:20

такава явна гадост не е била. До всеки министър седи и командва неговата любовница. Отвратително, даже не им пука. Време е братя да сме навън. Да си спомним митинга залял София и цялата страна, да се освободим от диктатурата на фатмака и неговото отроче канадско.

Отговори
8 1
Тиква

Тиква

16.01.2022 | 22:00

Ами обаждай се на Стъки и да ви организира.

Отговори
1 5
дресиран седесарски пинчер

дресиран седесарски пинчер

16.01.2022 | 18:26

да, каквото кажат американците, това ще е !

Отговори
7 4
Боже, Боже

Боже, Боже

16.01.2022 | 17:38

Луд човек умора няма, щял да реши проблема с икономически договорки, може би ще сключи сделка за милиони и тук ще дойдат едни големи, ама много големи /понеже на макетата всичко им е големо, те са най великата нация на света/ инвеститори и хоп, някой ще спечели. Само че България не ти е фирма та да я управляваш така и със сигурност спечелилият няма да е българския народ. Така ли ти наредиха задокеанските ти господари, та ще си счупиш краченцата да бягаш към Рсм, даже нямаш търпение макетата да кажат кой ще им е премиер. Тичкай кире, подвий им коленце, пък после ще си ходиш.

Отговори
21 4
...

...

16.01.2022 | 17:32

КУЧКАТА НА РАДЕВ ОТИВА ДА СВАРСИ РАБОТАТА ЗА КОИАТО Е ИНСТАЛИРАН......ДА ПРЕДАДЕ РОДИНАТА........

Отговори
16 10
Лъжлив Съби

Лъжлив Съби

16.01.2022 | 17:29

Г-н Премиер! Нали Ви е известно какво е казал съратника на Васил Левски: Изпълнявайки само писмени разпореждания, защото нечестивците се отмятат! Отец Матей Миткалото!

Отговори
16 1
Севермак - Посърбак

Севермак - Посърбак

16.01.2022 | 17:26

Фалшифицираната скопска "история" ВОДИ ДО ➡️ език на омразата, който ВОДИ ДО ➡️ нарушаване на човешките права. В този ред. Да искате да решите проблема с нарушаването на човешките права без да решите проблема с фалшифицираната скопска "история" е все едно да боядисвате стената без да сте спрели теча от съседа. Някои ще кажат: "историческата комисия е част от 5+1, т.е. историята не е изоставена". Същите обаче казват: "на 1 дума (в конституцията им) сме от постигане на решение". Кое от двете, господа? Гърция 28 години отстояваше националния си интерес само на тема история и то само древна история. И срещу Гърция имаше натиск от САЩ и ЕС. Историческите извори и световната историография са изцяло на страната на България. Включително и политически сме в по-силна позиция от Скопие. Бъдете държавници, преговаряйте с цел да решите корена на проблема. [email protected],[email protected],[email protected],[email protected],[email protected]

Отговори
17 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?