46

Кирил Петков: Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми ВИДЕО

Българският посланик се връща от Русия с хуманитарен полет днес, каза премиерът

Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички теми. Обсъждахме, че ако тази координация продължи, както започнахме, когато нашите отбранителни стратегии са общи, когато икономическото сравнение се обедини, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион, да споделяме сигурност и съвместната работа може да подобри средата на живот на нашите граждани. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата с премиерите от страни-членки на НАТО на Балканите.

Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион, добави Петков.

Обсъдихме теми, които войната направи още по-спешни. Първата тема бе координацията в енергетиката. Нашият регион зависи от руска енергия, обсъждахме как някои от тръбопроводите може да работят в друг посоки, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция, обсъдихме Коридор 8, който трябва да стои стабилно на картата, добави Петков. Държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но оборудването работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да има сила стратегия, уточни Петков. Според него, вместо да говорим за скъпи военни системи, по добре да се координираме на местно ниво.

„Говорихме за мигрантите. Румъния в момента е най-силно ударена с най-голям брой бежанци. Те се справят чудесно. Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема. Сигурността на храната също е основна тема, говорим за жито, олио, това са важни теми. И затова земеделските ни министри трябва да говорят заедно. Говорихме и за възстановяването на Украйна, надяваме се, че тази фаза скоро ще настъпи и да видим как заедно можем да постъпим за възстановяването на Украйна. Обсъдихме общата тема за изкореняването на прането на пари и да си помагаме в борбата срещу корупцията. Местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях, каза ще той.

Имаме Трансбалкански газопровод, трябва да обърнем неговата посока и по него да се доставя втечнен газ от Турция и Гърция. Трябва да обърнем посоката на газа. Това, което идваше от север трябва да идва от юг, добави Петков. Имаме проекти за батерии, които ще доведат до енергийна сигурност и конкурентност.

Премиерът съобщи още, че днес имаме хуманитарен полет от Русия, с който връщаме нашите сънародници. Мога да потвърдя, че нашият посланик се връща от Русия, каза още Петков.

От своя страна премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич заяви, че е важно по-малко да се говори и да се работи повече. Нашата страна посрещна около 200 000 бежанци, заяви той.

Възхищавам се на това, което правят за бежанците в Румъния и България. Трябва да действаме заедно, за да осигурим по-добро качество на живот на нашите граждани. Трябва да мислим за бъдещето и политиките, които ще ни осигурят по-добро качество на живот. Имаме проблем със свързаността, каза Кривокапич. Ако не осигурим необходимите връзки, нашият регион ще бъде различен от Европа, а ние не го искаме, добави още той.

Черна гора може би е единствената страна в Европа, която не използва газ, затова ние разглеждаме възможностите за доставки на газ и нефт. Имаме възможности за използване на втечнен газ, добави още Кривокапич.

По отношение на прането на пари сътрудничеството е перфектно, защо да не си сътрудничим така и в други области, допълни Кривокапич.

Северномакедонският премиер Димитър Ковачевски каза, че са изпратили силно послание за координация между четирите държави.

Войната в Украйна създаде нова реалност най-вече по отношение на веригата на доставки, производство на храни, отбраната, добави Ковачевски.

Всички държави дадоха подкрепа за украинския народ и бежанците. РСМ координира своята политика с НАТО, каза Ковачевски. Политиката на разширяване се превръща в политика на сигурност, добави още той.

Работим по газопровод от Гърция за Северна Македония, в доста напреднала фаза. Правим електропровод, по който гръцкият ток ще идва в РСМ и Албания. Това ще е полезно за целия регион, добави Ковачевски.

Виждаме конкретни резултати в започнатото сътрудничество между институциите. Все още не е изготвен финален документ, по който работят двете МВнР между България и РСМ. Вече имаме добра комуникация помежду ни. Виждат се новини за по-доброто сътрудничество, заяви още Ковачевски.

Румънският премиер Николае Чука заяви, че днешното заседание е навременна възможност да се обсъди нахлуването на Русия в Украйна. Това нахлуване има огромно влияние върху Балканите, посочи Чука.

Обсъдихме как да подпомогнем възможностите на НАТО за защита на източния фланг. Приканих нашите съюзници да подпомогнем общите ни действия. Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Ние ще засилим устойчивостта си с противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост. Ще имаме съвместен подход при подпомагането на нашите партньори, за да се справим с тази непровокирана атака на Русия срещу Украйна, добави Чука. Особено внимание трябва да обърнем на Молдова, добави той. Искаме да подпомогнем Черна гора в посока да напредне за присъединяването си. Споразумяхме се да продължим действията за увеличаване на сътрудничеството, каза още Чука. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Иван

Иван

28.03.2022 | 15:49

Кириле, стига си хвърлял само фишеци, ами вземи свърши нещо конкретно за хората. Пък снимката с Брайдън си я сложи в рамка, щом толкова те кефи.

Отговори
3 0
ЗАЩО

ЗАЩО

28.03.2022 | 14:56

ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ ГИ НЯМА НА СРЕЩАТА.ТЕ СЪЩО СА В НАТО. И СА В ЮГОИЗТОЧНИЯ ФЛАНГ НА НАТОТО. ЗАЩО ГИ НЯМА ТАМ,НА СРЕЩАТА? НЕКА КИРО ОБЯСНИ,ЗАЩОТО ДО НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ НЕ Е ОБЯСНИЛ!!! В СТАТИЯТА:"ЩЕ ВЗЕМЕМ ОТ ГЪРЦИЯ ТОВА,ОТ ТУРЦИЯ ОНОВА"/СТАВА ДУМА ЗА ЕНЕРГИИ/,ПЪК ГИ НЯМА...

Отговори
7 1
Тъ Така

Тъ Така

28.03.2022 | 13:27

Като гледам километричните опашки от ТИРове по границите със Румъния и България Румъния и Унгария виждам Ко разбирателство съществува не само на Балканите но и в цяла Европа Навремето на това му казвахме Лакмусова хартийка в часовете по химия Та тези опашки са за нас простолюдието като Лакмусовата хартийка колко сте обединени и на Балканите и във Европа А иначе на фотосесейте добре го докарвате Усмивки Целувки Прегръдки Потупвания по рамото Мъ Народите със Лакмусовата си хартийка наречена РЕАЛЕН ЖИВОТ виждат какви кинжали държите в ръцете си готови да ги забиете във гърба на усмихнатото ви другарче И то на вас

Отговори
8 5
Андрей Вълев

Андрей Вълев

28.03.2022 | 13:01

И аз се надявам здраво мислещите сили в България и в Европа да се консолидират, и да изритат тази гнусна сатанинска паразитна сган заедно с техните креатури на бунището на историята Този процес вече е задвижен и не може да бъде спрян!!!

Отговори
3 4
???

???

28.03.2022 | 13:31

За кремълските наZZисти иде реч, нали? СКОРО, МНОГО СКОРО!!!

Отговори
7 5
Кькд

Кькд

28.03.2022 | 17:04

Учи руски че може да ти трябва скоро.

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?