2374

Кирил Петков иска да е като Стамболов, издирва кадърни българи в чужбина

Правителството търси усилено успели българи в чужбина, за да ги привлече на работа за втория ешелон на властта.

Десетки български посолства в Западна Европа и Северна Америка са получили инструкции да издирят успешни българи, които са се издигнали в частния бизнес и в международни организации и да предадат в София техни телефони и имейли. Срокът да предадат информацията е до средата на май т.г.

Идеята на премиера Кирил Петков е част от тях да бъдат помолени да се върнат в Родината и да заемат ключови постове в администрацията, тъй като изпълнителната власт изпитва остър недостиг от качествени специалисти на всякакви позиции.

Премиерът никога не е крил желанието си да докара още българи от чужбина.

В средата на февруари т.г. Кирил Петков обяви, че правителството прави списък с българи в чужбина, които да бъдат назначени в новия антикорупционен орган и в ключови служби, борещи се с корупцията. Целта е те да нямат връзки с хора, заемащи сега позиции по високите етажи у нас, за да разследват безпристрастно всички сигнали за корупция.

 
КПКОНПИ направила повече светци от БПЦ. Парламентът гласува оставката на Цацаров
Още по време на консултациите за изработване на управленската програма през ноември м.г., премиерът заговори за създаването на регистър на успешни българи в странство.

”Стамболов е заложил 160 млн. лв. за помощ на талантливи българи и 160 млн. лв. за връщане на българите от чужбина. Трябва да върнем това”, каза тогава Кирил Петков.

"Трябва да се създаде регистър, в който българите в чужбина да се регистрират и да знаем кой в каква сфера е - само тези, които искат, разбира се. Когато някой чужд инвеститор дойде в България, ние ще може да му кажем, че имаме толкова хора в чужбина в тази област", коментира Петков, цитиран от "Клуб Z".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Искаме си Бойко Борисов

Искаме си Бойко Борисов

23.04.2022 | 20:45

Искаме си "корупцията" при Бойко Борисов и ГЕРБ, когато имаше разтеж и спокойствие. Когато всички уважаваха България и милиарди се изливаха от Европа. Когато всекидневно се пускаше нов участък от магистала, когато мантинелите бяха цели и се подменяха при инцидент, Когато пътищата при снеговалеж се чистеха до асфалт. Когато имаше километрични опашки от ходещи до Гърция на почивка, когато курортите бяха пълни, когато убийствата бяха под прага на минимума, когато катаджиите арестуваха опитващите се да ги подкупят. Когато инфлацията беше в здравословният минимум, когато хората натрупаха сто милиарда спестявания. Всички социологически анкети сочат, че над 50 процента от българите иска "корумпираният" Бойко Борисов да се върне като министър-председател.

Отговори
2 3
Нали Така е за сега

Нали Така е за сега

23.04.2022 | 19:52

Ко му съ случи на Простия Киртак Тиквун сбираше и сбра де що има по кръстовищата де що имаше не доклатен чифут по нашата Българска Земя За две чифутски парти не стига бройката Ще има внос на чифути Куцо Кьораво Сакато Само чифут да е А нашите дечица Български прокудени от бащин дом могат да продължат да мият чинии и тоалетни у странство Е някой хубав слънчев ден може да им се усмихне щастието да измият тоалетната на Тиквуний в Банкя или на другаря Лорер иноватора Тук във Родината им България Какъв щастлив ден ще бъде туй за нашите чеда Нали

Отговори
3 1
Хана

Хана

23.04.2022 | 19:38

Браво Кириле , страхотна идея! Тук корупцията е на всяко ниво! Дерзай !

Отговори
2 6
Просто Киро

Просто Киро

23.04.2022 | 19:31

няма как да е Стамболов. Да не се и опитва,няма да се получи.

Отговори
6 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?