Казусът се заплете: Може ли Слави да оттегли кабинета си?

Обявеното от Слави Трифонов решение изобщо да не предлага кабинет на "Има такъв народ" в парламента отвори сложен юридически казус. Това се оказа прецедент в парламентарната ни практика и история, а според юристи започнатата процедура няма как да бъде върната отначало. 

Президентът Румен Радев няма да изтегля проектокабинета на ИТН, за който издаде указ и го внесе в Народното събрание, след като мандатът му бе връчен изпълнен от партията. Това пък стана ясно от съобщение на президентския прессекретариат. 

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза, заявиха от "Дондуков" 2 и така дадоха да се разбере, че утре гласуването на проектоправителството в пленарната зала трябва да се състои.

За да се премине от първи мандат към изпълнението на следващия, трябва да се завърши процедурата, коментира и депутатът от ИБГНИ Арман Бабикян, който напомни, че вносителят е не Слави Трифонов, а президентът.

Междувременно номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Пред БТА той заяви, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това. 

Председателят на парламента Ива Митева съобщи, че декларацията на Николов е била подадена до нея и до президента в 16.00 часа във вторник.

"За да може да продължи процедурата, да се върти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента“, каза Митева.

Според нея оттеглянето на Пламен Николова като кандидат за премиер "отваря пътя“ на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат, а до гласуване в пленарната зала въобще няма да се стигне.

 „Като нямаме премиер и той се е оттеглил, не може да бъде заменен, на практика отпада необходимостта това да бъде обсъждано в парламента, няма кого да гласуваме“, коментира още председателят на 46-ото НС.

Преподавателят по конституционно право и дългогодишен народен представител Екатерина Михайлова коментира пред lex.bg, че никой не може да бъде заставян насила да заема държавен пост. Тя заяви, че целият въпрос може да се реши с една декларация до НС от страна на кандидата за премиер Пламен Николов, че вече не желае държавния пост.

В крайна сметка хората на Слави Трифонов са избрали точно този вариант да се откажат от мандата за кабинет, с който се бяха нагърбили.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Кът въшки шъ въ трепем

Кът въшки шъ въ трепем

10.08.2021 | 21:29

Да Всички чифути и комунисти станахте за смях и не за първи път не само в България а и по целия свят И до кога смятате че сте смеем на този цирк га няма ляб а има инжек

Отговори
3 1
Истината

Истината

10.08.2021 | 21:02

Няма такъв Цирк!

Отговори
4 1
С.В.

С.В.

10.08.2021 | 19:11

Егати коментарите. Вие съвсем изтрещяхте бе хора. Все едно че психари са писали тък. Леле затова сме за смях в целия свят като пишат подобни кукувци.

Отговори
2 2
Чифуте Комунисте в общ строй

Чифуте Комунисте в общ строй

10.08.2021 | 18:43

И вижте се бре чифутски и комунистически анолитици атлантици кък Славчо въ изнедада Кък ви го Нафърфорий Та сега велики чифутски и комунистически изпражнения ще си правят от сутрин до вечер упражнения на всеядните им чейнета Ко станало Ами стана като при шаха ШАХ ШАХ и три терци МАТ Нъл за туй ви предложи Шахматиска в първия мандат А сега дойде време за Терците.Да бяхте разчели посланията на Българский Народ Мат сте бе чифути Мат сте бе комунистическа пасмино Два избора мат Следващия без гащи и кой за Москва кой за Тел Авив Ама някой знъм ще се се срешнат в Америката

Отговори
5 4
Тю бре Чифутски неоформени павета

Тю бре Чифутски неоформени павета

10.08.2021 | 18:18

Слави и Народа могат всичко Слави и Българския Народ шъ си правят каквото си искат Те са си у дома А вие чифуте и комунисте отново станахте за смях Даже и Магнита нещо почна да ви хваща А за сабята оная дето Ботев искаше да ви погали и куршума да ви поздрави са в нашите ръце Български А вие чифутска пасмино яко се дръжте за Америката щот друга алтернатива нямате Ама и там както слушам разбунихте кошера от лакомия И май ще се изнасяте към Марс

Отговори
2 7
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

10.08.2021 | 18:00

ЦЕЛИЯ ЦИРК ЗНАЕТЕЛИ ЗАЩО Е--ЗАЩОТО АКО СЪСТАВЯТ СТАБИЛНО ПРАВИТЕЛСТВО ОЩЕ НА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ ВОЕННИЯ МИНИСТЪР ЩЕ БЪДЕ ПРИВИКАН ВЪВ ВАШИНГТОН И ЩЕ МУ ЗАПОВЯДАТ ДА ИЗПРАТИ ВЗВОД В УКРАЙНА КОЙТО Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ КОГА ЩЕ БЪДЕ ВКЛЮЧЕН ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ--И ТОГАВА СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗРАВНЕНА С НИВОТО НА МЕТРОТО--ВТОРА ПРИЧИНА ЕС ДАДЕ НАД 20 МИЛИАРДА КОВИД ЗАЕМИ--КОИТО ЩЕ БЪДАТ ВРЪЩАНИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ--ЩЕ СМЪКНАТ НАД 1000 ЛЕВА ОТ ЖИЛИЩЕ И МНОГО ХОРА ЩЕ ОСТАНАТ НА УЛИЦАТА ИЛИ С ДОЖИВОТНИ ЗАЕМИ ОТ БАНКИ---ТАКА ЧЕ ТОЗИ ЦИРК ЗАСЕГА МИНАВА--НО НА БАЙДАН ЩЕ МУ ПИСНЕ--ЩЕ ГИ ПРИВИКА И ЩЕ ИМ ДАДЕ УЛТИМАТОМ ДА СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО--И ТГАВА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ИСТИНСКОТО УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ--ДАНЕГОВОРИМ И КАК ЩЕ ИЗГУРМИМ И С КУРСА ЕВРО-ЛЕВ--ЗАПОМНЕТЕ ЦЕЛИЯ ЦИРК Е ЗАРАДИ ТОВА

Отговори
4 11
Дии

Дии

10.08.2021 | 18:51

Болен си! Много болен.

Отговори
6 0
Лили

Лили

10.08.2021 | 17:46

Станахме за смях в света!

Отговори
12 1

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”